Je boek: van papier of op de e-reader

ebook reader

Ben je een E-book reader of lees je liever een papieren boek

We kunnen de mensheid in vele groepen verdelen, zij die houden van honden en zij die houden van katten, zij die houden van tuinieren en zij die vinden dat een tuin is om in de zon te zitten.
Heus het aantal tegenstellingen is enorm.
Zij die van vis houden en zij die menen vissen wanneer ze voor de consumptie waren bedoeld, ze wel vier poten zouden hebben. Om nog maar te zwijgen van die luitjes die vrolijk drie stedentrips per jaar plannen en zij die niet verder gaan dan de fiets hen brengt…

Bij al deze tegenstellingen heb ik een nieuwe ontdekt. De e-book readers en de papierenboek lezers.
Het valt de oplettende lezer waarschijnlijk direct op dat het e-book een reader heeft en het papieren boek een lezer…

Er is een wereld van verschil tussen de E-book reader en de papier-boek lezer.

Maar gelukkig zijn er ook twee overeenkomsten. De eerste is dat beiden van lezen houden. In deze tijd waarin Het Scherm god is geworden, is dat iets waar we trots op moeten zijn en wat we in stand moeten houden.

De tweede overeenkomst is, dat ze allebei uiterst trots zijn op de groep waartoe ze behoren.
De papier-boek lezer spreekt met minachting over het scherm waar de E-book reader naar moet staren. Zij mijmert over het genot van een fysiek boek in handen houden, de geur van papier, het geritsel van de bladzijden. In haar stem klinkt vaak wat nostalgie, alsof zij weet dat het papieren boek op een dag zal toebehoren aan “oma vertelt”, samen met de zwarte telefoon aan een draadje, de kolenkit en naar de kerk op zondag.

De ebook reader mijmert niet. De ebook-reader is gelukkig. Eindelijk is het gelukt om zoveel boeken mee te kunnen nemen als je wil, zonder onder de fysieke last te bezwijken. Een kinderdroom komt uit. Altijd iets te lezen!! Dit was waar je van droomde, toen je als kind twee boekjes per week uit dorpsbibliotheek mee mocht nemen. En de praktische huisvrouw in haar juicht: nooit meer al die stofnesten afnemen!

Ze zullen nooit tot elkaar komen vrees ik. Maar wat maakt het uit, zolang ze maar lezen!

lees ook eens over het weer en geluk of lees derde kerstdag en boze geesten

like Like
Like
3
9 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Ik heb nog nooit van een e-reader gelezen volgens mij, maar wanneer ik op reis ben lijkt me dit echt een uitkomst. Wanneer ik lees, zijn dit dus eigenlijk altijd papieren leesboeken.

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Wat een leuk onderwerp! Zelf heb ik niet zo’n voorkeur, allebei hebben zo hun eigen charmes. Het ligt ook een beetje aan de situatie of gelegenheid waar ik mijn keuze op baseer.

  Beantwoorden
 3. Linne
  Linne zegt:

  Ik ben blogger, maar desondanks nooit een echte lezer geweest van boeken. Ik weet nog dat ik van mijn ouders een e-book kreeg in de hoop dat ik meer ging lezen, maar het is net mijn ding. Geef mij dan toch maar een papieren boek

  Beantwoorden
 4. Daisy
  Daisy zegt:

  Ik ben een echte papier lezer.. wel eens geprobeerd om een ebook te lezen via m’n telefoon.. maar het trekt me niet zo..

  Als lijkt me het voor vakanties wel ideaal.. scheelt vooral met vliegvakanties heel wat gewicht denk ik zo😊

  Beantwoorden
 5. hippmiemeisje
  hippmiemeisje zegt:

  Zo fijn geschreven… en ik herken het ook wel, ik ben een boekenlezer en zie deze 2 groepen zeker ook opduiken. Ik moet eerlijk bekennen dat ik meer hou van de papieren versie, dat heb ik ook met magazines en de krant…. Ik lees niet zo graag van een scherm, toch doe ik het ook meer en meer, anders zou ik deze blog niet lezen natuurlijk. ;)

  Ik merk wel dat ik op een scherm vluchtiger lees en als ik mijn eigen artikels (want ik schrijf dus ook voor magazines enzo) nalees, lees ik meer fouten als ik ik de afgeprinte versie heb, dan bij die op de computer. Ik merk dat bij mezelf gewoon op. Ik lees dus wel degelijk ook veel meer geconcentreerd als ik echt een boek kan induiken, of de krant of iets anders. Ook bij het studeren, ik kan niet studeren van een computer…

  Toch heb ik ook al e-books gelezen en ik ben er zeker niet tegen. Integendeel, ik voel mij dus ook niet in het kamp zitten tegen de e-book lezers, ook al merk ik deze groepen ook op. Al denk ik dat er soms ook eerder gewoon wat plagerij bij zit, zoals wij vroeger bij de chiro hadden tegenover de scouts als we die zagen en omgekeerd. ;)

  Dat iedereen gewoon leest op de manier dat die graag leest, denk ik dan. Ik weet dat ik het boek graag vastneem, nog meer hou van tweedehandsboeken (want wat hebben ze al meegemaakt?), dat ik hou van de boekenkast omdat dat gezellig is en ik een boek veel aangenamer lezen vind dan een scherm. So be it, een ander mag van mij op een andere manier lezen. ;)

  Beantwoorden
 6. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ik houd van allebei. Ik heb boeken in huis die ik echt wil hebben en bewaren en leesboeken op de e-reader. Geen plek genoeg voor alle boeken. Toch vind ik een boek fijner lezen.

  Beantwoorden
 7. Anne-Marie
  Anne-Marie zegt:

  Ik ben stiekem een beetje van beiden: ik hou van de geur van een echt boek en ben dol op boekwinkels maar zou ook niet meer zonder ereader kunnen. Altijd veel boeken bij me, wat een rijkdom!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)