De mooiste tijd voor de tuin is de wintertijd

zweeds rabat

Over de tuin en dromen, de wintertijd en Zweeds rabat

Jullie kennen me allemaal als een toegewijd tuinierster, je kunt je waarschijnlijk niet voorstellen dat mijn favoriete tuinseizoen het winterseizoen is.
Ik zal het jullie uitleggen.

Twee weken geleden hadden we de tuin winterklaar. Je wil niet weten wat een werk dat is!
Snoeien, wieden en het moestuingedeelte onkruid vrij maken. Compost laag aanbrengen en die doorharken, wat kalk of mest uitstrooien…, de kas schoonmaken…Zijn jullie al moe? Nou ik ben nog niet eens begonnen…

Ondertussen wordt de tuin nat en glibberig, vormen zich onder mijn klompen klonten klei, waardoor het lijkt of ik op plateau zolen loop. Plateau klompen.
Het wordt tijd om je binnen terug te trekken. En dan breekt mijn favoriete tijd aan. Met tuingidsen, zaden en plant gidsen ga ik aan tafel zitten en bladder en droom.

Welke zaden ga ik bestellen, welke bloemen, welke groenten. Of ga ik de groenten toch maar weer gewoon als klein plantje kopen? Neem ik tuinbonen dit jaar? Of probeer ik het na twee mislukte oogsten niet meer?
Ondertussen bloeien voor mijn geestesoog petunia en pioenroos.

een terras van Zweeds Rabat

Maar meer nog dan de opbrengst van de tuin komen jaar, houdt het terras in de tuin mij bezig.
Toen we deze tuin begonnen legden we van stenen die nog in de tuin lagen en een aantal tegels van gratis af te halen, een klein terrasje voor het huisje aan. Daar heb ik spijt van. Ik wil een groter terras en ik wil het onderhoudsarm. Ik denk hard over Zweeds rabat van composiet. Het lijkt hout, maar dat is het niet. Het onderhoudsarm, nou ik heb genoeg te doen in de tuin en mijn terras schoonhouden is niet een van mijn favoriete klussen. En het is er een die je echt niet kan negeren. Zweeds rabat wordt niet glad in de winter, ik kan er met mijn plateau klompen veilig overheen. En last but not least: het ziet er schitterend uit!

Voor mijn geestoog verschijnt een lieflijk beeld: manlief en ik op ons terras van composieten vlonder  onder dikke rijpe druiventrossen, die dit jaar niet door de vogels zijn opgegeten.

Ik zei je toch: de winter is het beste tuinseizoen

like Like
Like
1
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)