de buurvrouw functie en het blog

buurvrouw functie

Soms lees ik wel eens wat. Een gebruiksaanwijzing, een recept, een mooi boek. En soms ook wel eens een blog. Blogs staan over het algemeen vol goede raad. Ik vraag me wel eens af of dat komt omdat de zogenaamde buurvrouw functie is verdwenen.

de buurvrouw functie

De buurvrouw functie is een onderschat maatschappelijk fenomeen. Het is een moment in tijd waar dames, die niets anders gemeen hebben dan dat ze bij elkaar in de straat wonen, elkaar tegen komen en nieuws uitwisselen.

In Spakenburg had het zelfs een officiële functie: vrouwen die in “dracht” liepen ( in klederdracht dus) moesten elke dag even naar de buurvrouw om hun kraplap met een speldje vast te laten zetten. Kennelijk konden mannen dat niet…En ik begrijp dat ook wel: met mannen valt geen nieuws uit te wisselen, laat staan goede raad. Daar zijn mannen veel te pragmatisch voor ingesteld

op de koffie

Soms kennen buurvrouwen elkaar goed genoeg om bij elkaar op de koffie te komen, of even achterom via de keuken binnen te wippen. Een heerlijke plek en bij uitstek geschikt voor een goed gesprek en goede raad. Maar veel buurvrouwen ontmoeten elkaar op straat bij de kar van de schillenboer bijvoorbeeld. Later werd die functie overgenomen door de SRV wagen. En vlak het schoolplein niet uit. In de vijftiger- zestiger jaren, brachten moeders hun kinderen nauwelijks naar school, daar hadden ze het oudste kind voor…
Maar daar kwam verandering in en moeders mochten ook naar het schoolplein en konden daar heerlijk met buurvouwen verder praten. Ik beken onmiddellijk dat ik ook veel goede raad heb uitgedeeld en gekregen op het schoolplein…

waar blijven de buurvrouw momenten

Op dit moment staat de buurvrouw functie zwaar onder druk: de boodschappen worden thuisbezorgd, je hoeft alleen maar je armen uit te steken en de deur weer dicht te doen. Je ziet geen kip, laat staan een buurvrouw…Kinderen brengen we met de auto naar school, waar we niet mogen parkeren. En klederdracht dragen we ook niet meer. (Alhoewel dat uit het oogpunt van duurzaamheid helemaal niet zo verkeerd zou zijn, maar dat is een ander blog)

Het is mooi te zien, hoe wij vrouwen toch weten te zorgen voor de buurvrouw functie: we zijn massaal gaan bloggen. Maar sorry, nu moet ik er vandoor. Ik ga de hond uitlaten. Met de buurvrouw!

like Like
1 antwoord
 1. Lodi
  Lodi zegt:

  Mooi geschreven Felice en zo is het ook wel. Het is niet meer dat je even bij de buurvrouw op de koffie gaat, men heeft het allemaal druk met hun eigen leven en dat naasten contact is toch veel minder. Nu sta ik elke dag nog bij het schoolplein, maar daar sta ik vaak alleen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)