Plastic zakjes aan de waslijn…

plastic

Plastic fantastic lover zong Jefferson Airplaine. Wist hij veel, hij zong het op Woodstock, waar niemand meer echt helder was en bovendien: in de zestiger jaren was plastic ook de beste uitvinding na gesneden brood. Dat brood was natuurlijk King Korn brood. Dat vieze kleffe witbrood is al lang uit de handel en de herinnering verdwenen. Nou dat kunnen we van plastic niet zeggen.

Een leven zonder plastic

Sterker nog, weet iemand nog hoe het was? Een leven zonder plastic? Ik echt niet en ik was toch al veertien in 1969, het jaar van Woodstock.  Wij namen onze boterhammetjes mee naar school in een plastic trommeltje. De buurkinderen kregen ze mee in plastic zakjes, die de buurvrouw uitspoelde en aan de was lijn hing.
“Mevrouw R is wel erg zuinig”, zei mijn moeder dan met een zuinig mondje. Het moet, besef ik me nu, het begin geweest zijn van de grote verspiltijd. Zuinig zijn, daar doen we niet meer aan! De oorlog is voorbij de wederopbouw is klaar, laten we lekker gaan uitgeven.

Niemand kon toen vermoeden, hoe wijs het geweest zou zijn, om het voorbeeld van buurvrouw R te volgen. En plastic zakjes een aantal keren te hergebruiken. Niks mis met zuinigheid, hadden we met z’n allen moeten denken. Want milieubewust, was  in de zeventiger jaren nog helemaal niet uitgevonden.

Maar goed, het gebeurde niet, we kochten plastic, gebruikten plastic en gooiden het weg. Zo veel en zo vaak, dat we niet eens meer weten hoe we het zonder plastic deden.

Neem bijvoorbeeld shampoo, waar zat dat in voor we plastic flesjes hadden? Geen idee. Ik weet nog wel dat we grote stukken zeep hadden om ons mee te wassen. Luxe heette het volgens mij, Sophia Loren zei dat ze het ook gebruikte. Als je een nieuw stuk zeep had, was het prima. Maar tegen het eind was dat ding een grote glibber, dril zooi… Heus er is veel te zeggen voor douchegel uit een flesje.

Kunnen ze misschien douchegel maken in hervulbare flesjes? Flesjes die we gewoon kunnen uitspoelen en aan de waslijn hangen?
Kunnen de buren zien dat wij milieubewust bezig zijn. Wij wel.

Lees ook eens: wonen in een heel klein huis

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)