fbpx
Vrouw en geluk

Dingen van vroeger.

vroeger
Nori78
Geschreven door Nori78

Een tijdje geleden las ik op Facebook een oproep om dingen van vroeger te benoemen. Dingen die jonge mensen niet kennen. Ik lees altijd graag reacties en dit keer was het lezen van al die reacties een trip down Memory Lane. Wauw.

op vrijdagmiddag de Top 40 met Erik de Zwart luisteren. Met mijn vinger boven de rec&play knop omdat, dat ene leuke liedje zo zou komen. Dat wist ik omdat ik de lijst bij de muziekzaak had opgehaald. Voor mij betekende dit 5 km heen fietsen en natuurlijk ook weer 5 km terug. Dit deed ik gewoon.  En dan maar hopen dat Erik en een eventuele gast gewoon hun respect zouden tonen en er niet doorheen gingen praten. Videobanden huren. Ook hiervoor moest 5 kilometer heen 5 kilometer terug gefietst worden. Ook voor het terugbrengen van de band de volgende dag. Meerdere dagen huren was duurder en dat deden mijn ouders niet. Wee je gebeente als je de band niet had teruggespoeld, haha. Volgens mij zat daar zelfs een boete op. Schooljournaal met een jongere versie van Dieuwertje Blok. Floppy’s. Diskettes. Walkman. Discman. Pacman.

DIE vroeger, echt vroeger…

En toen… totaal onvoorbereid las ik het volgende: “Dat je een hele dag moest wachten tot je liedje of film via Limewire was gedownload” …ik moest het echt een paar keer lezen maar het stond er echt. Neee, nee, mensen, nee. Nee! NEE! Betamax, VHS, inbelverbindingen, vuurballen, met een gulden naar de kermis gaan en superveel kunnen doen. Díe vroeger.  Écht vroeger. De reacties onder deze reactie toonden dat meerdere mensen deze ervaring zien als iets van vroeger. De profielfoto’s van deze mensen lieten geen baby of peuter zien maar volwassen mensen.

Toen pas viel het kwartje. Ik word oud. Écht oud. Het downloaden via Limewire heb ik ook wel gedaan, maar toen was ik al midden 20. Een snelle check op Wikipedia leert me dat Limewire van 2000 tot 2010 heeft bestaan. Tsja… aangezien diegene die in 2000 geboren zijn inmiddels 18 jaar zijn en ook een mening mogen hebben, die ze vaak verkondigen via Social Media is het niet zo gek dat er iemand roept dat het downloaden via Limewire écht iets voor de oudjes is geweest.

Zucht. De tijd vliegt. Ik hou van deze tijd. Alles en iedereen is binnen handbereik, alles is te verkrijgen, te regelen. Maar soms hou ik nóg meer van het gewoon lezen van een boek. Een écht boek. De geur van het papier. De letters. De zinnen. Even terug naar vroeger.  Geen telefoon. Even geen internet. En even geen televisie. Gewoon. Een boek. En de bank. En een kop thee.

lees ook : monokinie

Like
10

Over de auteur

Nori78

Nori78

35 reacties

Geef een reactie