Dingen van vroeger.

vroeger

Een tijdje geleden las ik op Facebook een oproep om dingen van vroeger te benoemen. Dingen die jonge mensen niet kennen. Ik lees altijd graag reacties en dit keer was het lezen van al die reacties een trip down Memory Lane. Wauw.

op vrijdagmiddag de Top 40 met Erik de Zwart luisteren. Met mijn vinger boven de rec&play knop omdat, dat ene leuke liedje zo zou komen. Dat wist ik omdat ik de lijst bij de muziekzaak had opgehaald. Voor mij betekende dit 5 km heen fietsen en natuurlijk ook weer 5 km terug. Dit deed ik gewoon.  En dan maar hopen dat Erik en een eventuele gast gewoon hun respect zouden tonen en er niet doorheen gingen praten. Videobanden huren. Ook hiervoor moest 5 kilometer heen 5 kilometer terug gefietst worden. Ook voor het terugbrengen van de band de volgende dag. Meerdere dagen huren was duurder en dat deden mijn ouders niet. Wee je gebeente als je de band niet had teruggespoeld, haha. Volgens mij zat daar zelfs een boete op. Schooljournaal met een jongere versie van Dieuwertje Blok. Floppy’s. Diskettes. Walkman. Discman. Pacman.

DIE vroeger, echt vroeger…

En toen… totaal onvoorbereid las ik het volgende: “Dat je een hele dag moest wachten tot je liedje of film via Limewire was gedownload” …ik moest het echt een paar keer lezen, maar het stond er echt. Neee, nee, mensen, nee. Nee! NEE! Betamax, VHS, inbelverbindingen, vuurballen, met een gulden naar de kermis gaan en superveel kunnen doen. Díe vroeger.  Écht vroeger. De reacties onder deze reactie toonden dat meerdere mensen deze ervaring zien als iets van vroeger. De profielfoto’s van deze mensen lieten geen baby of peuter zien maar volwassen mensen.

Toen pas viel het kwartje. Ik word oud. Écht oud. Het downloaden via Limewire heb ik ook wel gedaan, maar toen was ik al midden 20. Een snelle check op Wikipedia leert me dat Limewire van 2000 tot 2010 heeft bestaan. Tsja… aangezien diegene die in 2000 geboren zijn inmiddels 18 jaar zijn en ook een mening mogen hebben, die ze vaak verkondigen via Social Media is het niet zo gek dat er iemand roept dat het downloaden via Limewire écht iets voor de oudjes is geweest.

De tijd vliegt

Zucht. De tijd vliegt. Ik hou van deze tijd. Alles en iedereen is binnen handbereik, alles is te verkrijgen, te regelen. Maar soms hou ik nóg meer van het gewoon lezen van een boek. Een écht boek. De geur van het papier. De letters. De zinnen. Even terug naar vroeger.  Geen telefoon. Even geen internet. En even geen televisie. Gewoon. Een boek. En de bank. En een kop thee.

lees ook : monokinie

like Like
LikeLove
10
35 antwoorden
 1. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Leuk stuk heb je geschreven. Ik zeg wel eens tegen mijn man dat de kinderen die nu nog op de basisschool zitten nooit de struggles kennen van bijvoorbeeld het terugspoelen van een videoband.

  Beantwoorden
 2. Marleen
  Marleen zegt:

  Ja en het ergste is dat dit alleen maar erger wordt haha.

  Wat dacht je van inbellen op een modem ivm internet en dat geluid erbij? :-)

  Beantwoorden
  • Nori78
   Nori78 zegt:

   The good ol’ inbelverbinding. Met een kookwekker erbij en de telefoonlijn die platlag. Ik mocht maar een kwartier internetten toen maar het was toen zó traag dat ik eigenlijk pas na een kwartier ingelogd was op Hotmail:-) De vooruitgang gaat enorm snel vooruit.

   Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Haha ik verslikte me bij het lezen van Limewire :) Voor mij, ja, videobanden huren en mijn eerste website maken. En voor het eerst chatten op Internet. Ik weet nog dat de tante van mijn oma mij vertelde hoe ze, als kind, piano speelde in de bioscoop bij stille films. Ik vond dat toen superindrukwekkend. Denk dat ik net zo naar haar keek toen ze het vertelde, als mijn kids nu naar mijn kijken als ik het heb over cassettebandjes of guldens.

  Beantwoorden
  • Nori
   Nori zegt:

   Ja, ongelooflijk hoe dat gaat. En het lijkt nog maar zo kort geleden. Kon je de tijd maar in een potje doen. Als je er behoefte aan hebt, gewoon even het potje opendraaien

   Beantwoorden
 4. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Zeg, misschien wordt ik dan ook een beetje oud. In de tijd van de floppy’s was ik bezig met mijn typecursus, dat weet ik nog heel goed. Grappig hoe snel dat soort dingen ontwikkelen.

  Beantwoorden
 5. Janneke
  Janneke zegt:

  Ow ook echt he! Laatst zag ik nog een saveknop op de computer met een diskette icoontje. Wij weten nog waar dat op slaat. Maar de jeugd zal denk WTF is dat…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)