Het zusje van Dagobert Duck, doet de was milieuvriendelijk

wassen

wassen, schoon, voordelig en……

Als zusje van Dagobert Duck, ben ik altijd op zoek naar koopjes en naar gratis en voor niks. Het zit in de familie. Hier op VrouwenPower zijn ze enorm van het milieu enzo. Maar dat komt goed uit, wat goed is voor het milieu is bijna altijd goed voor het je portemonnee.

Wat kost wassen per jaar?

Met enorm veel dank aan de Correspondent, even een paar cijfers over de kosten van wassen.
Een redelijk zuinige wasmachine, kost aan stroom ongeveer 77,00 euro op jaarbasis. De aller, aller zuinigste machine kost je per jaar 22,00 euro aan stroom…Dat is een gevoelig verschil.
Denk bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine dus heel goed na! En doe onderzoek.
Heb je een oud en duur beestje? En was je van plan die helemaal tot het einde toe te gebruiken, omdat weggooien pas echt vervuilend is? Gooi maar weg en koop een zuinigerd, dat is milieuvriendelijker dan steeds zoveel stroom verbruiken.

Hoeveel water?

Je gebruikt voor een wasbeurt ongeveer 65 liter water. Veel ?? Ach niet meer dan je gebruikt bij 9 minuten douchen. Nou doe ik dat persoonlijk nooit, maar het schijnt niet ongebruikelijk te zijn om zo lang onder de douche te staan.

Heet wassen ?

Hoe heter hoe schoner denken wij Nederlanders vaak, wij zijn een proper volkje, we hebben op dat gebied een naam op te houden. Helaas, vergissen we ons. De was hoeft niet zo heet gegeten te worden.
Wanneer er op een etiket staat: wassen op 40 graden, wordt bedoelt: niet heter wassen dan 40 graden, minder warm mag altijd. Dat was een eyeopener voor me
Kleren die je een of twee dagen gedragen hebt en waar je niet mee hebt staan klussen of mayo op hebt staan knoeien, kan je rustig op 30 graden wassen. Voor ik dit artikel ging schrijven, heb ik het geprobeerd. Geen probleem.

Wat bespaar je met wassen op 30 graden

Hoe kouder hoe goedkoper, dat is logisch: het opwarmen van het water is het duurst.
Een wasbeurt van 90 graden 40 cent, van 60 graden 22 cent, 40 graden 13 cent en o p30 graden kost je machine nog maar 8 cent aan elektriciteit.

En nu snap je waarom het zusje van Dagobert Duck haar was milieuvriendelijk doet.

De kosten van het wasmiddel

natuurlijk kan je niet wassen zonder zeep. Nou ja, neem dit niet letterlijk: je moet echt geen zeep gebruiken, dan kan je een schuifeest in je badkamer houden.
Om te wassen heb j eecht wasmiddel nodig. Nu is wasmiddel iets heel persoonlijks. De een vindt wasmiddel A heel lekker ruiken en wasmiddel B gewoon weg stinken, de ander zweert bij wasmiddel C.
Voor hoe schoon het wordt, maakt het natuurijk allemaal geen ene klap uit…
Er zijn twee manieren om te besparen op wasmiddel:
1: gebruik er weinig van
2: koop alleen aanbiedingen.

Koop alleen in aanbiedingen

Dat werkt natuurlijk alleen als het je niet uit maakt met welk wasmiddel je wast. Ik bheoor tot die groep die denkt:”jongens het komt allemaal uit dezelfde grote ton”
Dus ik koop wat er in de aanbieidng is. En dan koop ik veel. Twee voor de prijs van een? Mooi koop ik er drie, zes pakken wasmiddel, daar komt een vrouw de winter mee door!
Vermijd die aanbiedingen waarbij je bonnetjes in moet sturem: dat vergeet je toch maar.
Op was verzachter besparen is helemaal makkelijk, dat gebruik ik gewoon niet. Vervuilend spul en nergens voor nodig.

Gebruik er weinig van

kijk, fabrikanten willen verkopen, dat moet je ze niet kwalijk nemen, dat is hun taak als fabrikant. Maar wij hoeven het niet te geloven. Hoe meer wasmiddel de fabrikant aanraadt, hoe sneller de boel op is. En hoe eerder jij…juist ja. Het zusje van Donald Duck heeft na een periode van experimenteren vast gesteld dat de helft van de voorgeschreven dosering prima werkt. En let op: ik woon in een gebied met heel hard water. Als je in een gebied met zacht water woont, kan je misschien moet nog minder toe.

Ik heb ook wel eens gelezen dat ja met klimop of kastanjes kan wassen. Helemaal goedkoop natuurlijk en zeer millieu vriendelijk. Maar ik durfde het toch niet aan. Mocht jij er goede ervaringen mee hebben, laat het me weten, want ik ben er wel nieuwsgierig naar.

Gewoon niet wassen

Je leest het goed, gewoon niet alle dagen alles wassen!
Vroeger toen ik nog rookte (wat ook haaks staat op ene zuinige levensstijl, maar dat is een ander verhaal) wastte ik al mijn kleren elke dag. Hoewel ik een verstokt rookster was en hield van de geur van rook, vond ik het in mijn kleren toch vies. Een van de bonussen van het stoppen met roken, was het verminderen van de hoeveelheid wasgoed.
Ondergoed moet elke dag schoon aan ( ook voor het zusje van Donald Duck, zijn er grenzen) maar t-shirts, jurken, rokken en broeken kunnen gerust 2 dagen mee. Tenzij je er een glas wijn over heen gooit, maar ja dan kan je die kleding gelijk wel weggooien: dan helpt wassen ook niet meer.

Mooie truien was ik maar zelden, ze worden er namelijk niet mooier van. Door ze niet of nauwelijks te wassen, gaan ze dus langer mee. En dat is ook zuinig en duurzaam.
Wat ik dan doe met mijn truien? Ik hang ze in de badkamer. De stoom van de douche stoomt ze schoon. Of ik hang ze buiten, in de mist. Daar knappen ze ook enorm van op.

Handdoeken tenslotte, die was je toch niet iedere dag is het wel? Om de drie dagen is beslist voldoende. En geef ieder lid van het gezin zijn/haar eigen kleur. Daarmee voorkom je dat ieder zich met elke willekeurige handdoek afdroogt. Dat is wel zo schoon en proper.

Je ziet het er zijn enorm veel mogelijkheden om millieuvriendelijk te wassen. Mogelijkheden die ook nog eens vriendelijk zijn voor je banksaldo. Nog even en je kan erin zwemmen, net zoasl mijn broertje!

vond je dit leuk? lees dan ook eens Drogerschaamte of wegwerpbekertjes

meer lezen over consuminderen? Op Thuisleven.com vind je een bespreking van het boek consuminderen met kinderen een aanrader!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)