wassen

wassen, schoon, voordelig en……

Als zusje van Dagobert Duck, ben ik altijd op zoek naar koopjes en naar gratis en voor niks. Het zit in de familie. Hier op VrouwenPower zijn ze enorm van het milieu enzo. Maar dat komt goed uit, wat goed is voor het milieu is bijna altijd goed voor het je portemonnee.

Wat kost wassen per jaar?

Met enorm veel dank aan de Correspondent, even een paar cijfers over de kosten van wassen.
Een redelijk zuinige wasmachine, kost aan stroom ongeveer 77,00 euro op jaarbasis. De aller, aller zuinigste machine kost je per jaar 22,00 euro aan stroom…Dat is een gevoelig verschil.
Denk bij het aanschaffen van een nieuwe wasmachine dus heel goed na! En doe onderzoek.
Heb je een oud en duur beestje? En was je van plan die helemaal tot het einde toe te gebruiken, omdat weggooien pas echt vervuilend is? Gooi maar weg en koop een zuinigerd, dat is milieuvriendelijker dan steeds zoveel stroom verbruiken.

Hoeveel water?

Je gebruikt voor een wasbeurt ongeveer 65 liter water. Veel ?? Ach niet meer dan je gebruikt bij 9 minuten douchen. Nou doe ik dat persoonlijk nooit, maar het schijnt niet ongebruikelijk te zijn om zo lang onder de douche te staan.

Heet wassen ?

Hoe heter hoe schoner denken wij Nederlanders vaak, wij zijn een proper volkje, we hebben op dat gebied een naam op te houden. Helaas, vergissen we ons. De was hoeft niet zo heet gegeten te worden.
Wanneer er op een etiket staat: wassen op 40 graden, wordt bedoelt: niet heter wassen dan 40 graden, minder warm mag altijd. Dat was een eyeopener voor me
Kleren die je een of twee dagen gedragen hebt en waar je niet mee hebt staan klussen of mayo op hebt staan knoeien, kan je rustig op 30 graden wassen. Voor ik dit artikel ging schrijven, heb ik het geprobeerd. Geen probleem.

Wat bespaar je met wassen op 30 graden

Hoe kouder hoe goedkoper, dat is logisch: het opwarmen van het water is het duurst.
Een wasbeurt van 90 graden 40 cent, van 60 graden 22 cent, 40 graden 13 cent en o p30 graden kost je machine nog maar 8 cent aan elektriciteit.

En nu snap je waarom het zusje van Dagobert Duck haar was milieuvriendelijk doet.

vond je dit leuk? lees dan ook eens Drogerschaamte of wegwerpbekertjes

meer lezen over consuminderen? Op Thuisleven.com vind je een bespreking van het boek consuminderen met kinderen een aanrader!

Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:   
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:   
:-(     
:unsure:  
;-)