Je hebt afval en afval….

afval

Al heel mijn leven vind ik het leuk uit niets iets te maken. Afval verwerken dus.
Het is inspirerend om zaken een nieuw leven te geven. En dan bij voorkeur een ander leven.

Quilten zijn daar een prachtig voorbeeld van. Ze werden gemaakt uit restjes stof en kleding die niet meer op te knappen was. Als je een quiltpatroon ziet, dan zie je ook dat dat in heel kleine stukjes uit mekaar valt.

quiltpatroon

Kijk maar: het patroon bestaat uit 17 rechte lapjes die samen een vierkant vormen. En als je het dan af hebt, dan schik je die vierkanten opnieuw in een patroon. En dan heb je geen afval meer, maar iets nieuws.

afval

bron Pinterest.

In een boek over Amerikaanse quilten las ik ook eens : “Tja we hadden niks, als je iets moois wilde, dan moest je het zelf maken” Kijk dat bedoel ik: iets maken met niks….

Nog meer bruikbaar afval

Nu je mijn fascinatie kent, zal het je niet verbazen dat ik, toen ik begon te tuinieren, gegrepen werd door het verschijnsel compost maken.

Dat is het toppunt van een  iets nieuws maken met afval. Niet gehinderd door veel kennis begon ik aan mijn composthoop. En…ja hoor, ik had na een half jaar prachtige compost. Nu is niets zo makkelijk als compost maken: het lukt altijd, het is een kwestie van geduld.

Inmiddels weet ik er meer van af en maak ik mooiere compost. Sneller ook. Ik vind het geweldig. Ik blijf zoeken naar manieren om mijn compost te verbeteren. Tevreden snipper ik mijn onkruid en gooi ik de takken in de takkenbak. En zin op nog meer verbeteringen…zodat mijn afval nuttig wordt

En hier kan ik niks mee.

Helaas is er ook afval waar ik helemaal niks maar dan ook niks mee kan: Plastic.
Er is echt niks mee te beginnen. In een ver verleden, toen ik nog gebruik maakte van plastic tasjes, gebruikte ik ze tot ze uit mekaar vielen. Tot ik ergens las : “de meest milieuvriendelijke tas, is uw eigen boodschappen tas” . De groenteboer die  het op een van zijn borden had staan is al 20 jaar met pensioen. Maar sinds die tijd heb ik al mijn eigen tas.

Het enige wat je eigenlijk met plastic kan doen, is het niet gebruiken. Gewoon niet. Het is waardeloos materiaal, je kan het alleen maar weggooien. En de gevolgen daarvan zijn gruwelijk zichtbaar. Dus daar ben ik over aan het nadenken, want het is lastiger gezegd dan gedaan. Dat spul zit overal

lees ook: 10 dingen waar je beslist teveel van hebt

like Like
7 antwoorden
 1. Chaya
  Chaya zegt:

  Leuk dat je van ‘afval’ weer wat nieuws maakt. Daar heb je ook veel creativiteit voor nodig. Voor het plastic, scheelt het denk ik al een hoop dat we het nu niet standaard meer krijgen bij een aankoop.

  Beantwoorden
 2. Kelly
  Kelly zegt:

  Helaas ontkomen we niet aan al dat plastic. Maar uiteindelijk in de toekomst zullen ze daar toch ook nog wel iets op kunnen verzinnen?..?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)