Een ommetje, een loopje

loopje

over een loopje en een ommetje en het verschil daartussen

Toen de lock down nog intelligent was, ik bedoel toen we ons met z’n allen nog aan de lockdown regels hielden, was wandelen zo ongeveer het enige vermaak wat nog overbleef.
Ik vind het prima, mij hadden ze er niet mee: ik maak graag een ommetje.

Een ommetje is – ik heb het zojuist opgezocht – een korte wandeling.

Een wandelingetje dus om even in de verkleinwoordjes te blijven. Het puzzelwoordenboek geeft maar liefst elf verklaringen voor het woord ommetje, maar we weten allemaal dat kruiswoordpuzzelmakers altijd vals spelen. Die willen gewoon dat jij blijft zitten met 12 verticaal. Voor hen is de lol eraf als iemand zo’n hele puzzel in vult. En de puzzelwoordenboekenmakers, proberen er voor te zorgen dat mensen dat lekker wel kunnen. In dit kat en muis spel, willen de woordenboekmakers nogal eens ruimhartig zijn met de synoniemen. Zeg nou zelf: een toertje of tochtje of kuier is toch zeker geen ommetje. Ik bedoel maar…

loopje…

Wat ik wel een leuk woord vind voor een wandeling is een loopje. Zet er een spatie tussen en je het een vraag. Loop je ? En dat niet alleen, nee het is een buitengewoon veelzijdig woord. Het heeft betekenissen die niets meer met wandelen te maken hebben. Loopjes studeren op de piano bijvoorbeeld. Best wel vervelend voor de pianiste is spe, maar nog veel vervelender voor haar buren.
En het ergste voor de moeder van de pianiste in spe: die moet eerst dat kind achter de piano slaan en dan ook nog eens naar die vervelende en saaie loopjes luisteren.

Het allerergste van een loopje, is natuurlijk als iemand het met je neemt. Ook zo iets grappig, we zeggen dus nooit: Ik ga een loopje met je doen, of zullen we een loopje doen. Nee dan ga je dus gewoon wandelen.  Het zou trouwens best prettig zijn als iemand gewoon je zou vertellen:”he, ik ben van plan morgen een loopje met je te nemen” Ik vind het altijd fijn als ik van te voren weet dat ik belazerd word.

Hoe kwam ik hier op? O ja !! wandelen als enige vermaak in de Coronatijd. Foutje! We kunnen nog altijd woordspelletjes spelen!

lees ook eens : een koffertje

like Like
Ha Ha
2
10 antwoorden
 1. Wanda
  Wanda zegt:

  Wij hebben laatst een ommetje gemaakt bij Winsum, een kortere wandeling langs een aantal mooie punten. Ik vind het wel wat hebben, een wandeling klinkt soms op voorhand al erg vermoeiend, maar een ommetje klinkt zo lieflijk.

  Beantwoorden
 2. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Er zijn inderdaad veel woorden voor hetzelfde, een loopje met iemand nemen is inderdaad helaas niet leuk. Ik zeg liever ommetje naar loopje.

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  haha, wij hebben ook vele ommetjes gemaakt deze periode, we komen ook weer terug van onze wandeling, war zeggen wij eigenlijk? Zullen we een ons rondje doen, denk ik dat wij zeggen :)

  Beantwoorden
 4. Daisy de Vos Burchart
  Daisy de Vos Burchart zegt:

  Wij zeggen tegenwoordig, zullen we even een rondje door de wijk doen? Uiteindelijk een stuk van 2 km in totaal haha. Maar wel een lekker stuk elke keer.

  Voor de corona deden we routes van 5 km elke dag. Heerlijk om te doen :D

  Beantwoorden
 5. Bergfamilie
  Bergfamilie zegt:

  Ik vind het woord ommetje typisch iets voor met de kinderwagen of de hond. Mijn opa maakte ‘een ommetje’ dan rookte hij een sigaret of haalde een krant. Een ommetje maak je niet omdat je wil wandelen, maar omdat je iets anders wil doen en dat doe je tijdens je ommetje. Maar misschien is dat met een loopje ook eigenlijk wel net zo ;-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)