Over de wind….

wind

Er schijnen in de Nederlandse taal meer dan 100 uitdrukkingen te bestaan die te maken hebben met de wind.

Dat is natuurlijk niet zo gek. In ons land waait het nu eenmaal altijd. NEDERland, HOLland, we liggen lager dan laag, we wonen onder de zeespiegel. Geen bergen en geen eeuwig zingende bossen die een beetje bescherming kunnen bieden…

Natuurlijk heb ik die uitspraak dat er meer dan 100 uitdrukkingen met het woord wind bestaan gecontroleerd: ik kwam tot 36 spreekwoorden en gezegden. Tja….dat verhaal dat de Eskimo’s 50 verschillende woorden voor sneeuw hebben, schijnt ook onwaar te zijn…

zoals de wind waait…

Een van de allermooiste spreekwoorden met dit onderwerp vind ik zelf: zoals de wind waait, waait mijn rokje. Het heeft iets speels,het heeft iets stouts. Een beetje van olalala, zo’n opwaaiend rokje. En het is ook wel stoer. Zo van ik laat me niks voor schrijven. Ik kijk wel uit welke hoek de wind waait. En daar doe ik dan mijn voordeel mee.

Misschien is dat een beetje opportunistisch,ik bedoel misschien draai je dan net een tikkeltje teveel met alle winden mee, maar ja, wat wil je? Een vrouw kan niet van de wind leven, tenslotte.

Maar goed, je moet wel uitkijken wat je doet. Wie wind zaait zal storm oogsten. En dat wil echt niemand!
Bewust op narigheid uit zijn, het lijkt soms niet zo,maar de meeste mensen deugen…


Sommige mensen hebben echter altijd de wind mee, alleen in België, hebben ze de wind van achteren. Het kan aan mij liggen, maar ik bespeur in de opmerking: hij heeft de wind in de rug, toch altijd een beetje oudhollandse jaloezie…Let maar eens goed op als je het iemand hoort zeggen: “jajaja….hij heeft de wind in de rug gehad….”Hij heeft gewoon geluk…waarom hij wel en moet ik altijd zo ploeteren,wanneer wrdt dat eens gewaardeerd? ? Hoor je het? Dan kan iemand – om even een ander spreekwoord erin te gooien – volgens mij gewoon de zon niet in het water zien schijnen.

meer lezen ? dan is dit fictieve verhaal iets voor jou. lees ook eens Het zusje van Dagobert Duck en oud brood

like Like
10 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Haha ik heb echt nooit geweten dat er zoveel uitdrukkingen zijn die met ‘wind’ te maken hebben. Ik gebruik dergelijke uitdrukkingen en spreekwoorden echter amper.

  Beantwoorden
 2. Xiana
  Xiana zegt:

  Hier in België hebben we inderdaad de wind van achteren :-D behalve als ik met de fiets weg moet, dan is het altijd wind tegen… . Heel leuk geschreven!

  Beantwoorden
 3. Deborah
  Deborah zegt:

  hahaha wat leuk dat je hier een blog over hebt neer kunnen pennen. Vroeger schreef ik schriften vol hiermee. We hebben echt een heel hoop spreekwoorden en gezegden. Maar ik ga ze niet allemaal natellen zoals jij hebt gedaan hoor.

  Beantwoorden
 4. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik hou enorm van spreekwoorden en gezegdes. Vroeger kende ik er echt heel veel uit mijn hoofd. Maar dat er zoveel over de wind gingen dat had ik niet eens door. Ik ben het met je eens dat de wind in de rug vaak met een negatieve lading wordt gezegd

  Beantwoorden
 5. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik houd van spreekwoorden! Als kind was mijn lievelingsboek het woordenboek. Haha ja echt. Maar goed, in het midden zaten een paar roze pagina’s – die waren wel erg aantrekkelijk zo roze – en dat waren de pagina’s met de spreekwoorden. Ik las ze en herlas ze en schreef mijn favoriete spreekwoorden op in een schrift. Het was trouwens wel een Frans woordenboek met Franse spreekwoorden, dat wel. Deze vond ik leuk over de wind: “A pisser contre le vent, on mouille sa chemise.” – Wanneer je tegen de wind in piest, wordt je hemd nat. Vrij vertaald. Bestaat die ook in het Nederlands?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)