Gezondheid: en wat spreekwoorden daarover zeggen

Gezondheid: en wat spreekwoorden daarover zeggen

Iedereen zegt altijd dat gezond zijn het aller, aller belangrijkste in dit leven is.

En dat we dat echt menen dat blijkt wel uit het feit dat het merendeel van de mensen zich min of meer keurig houdt aan de Corona-maatregelen. Heus, die groepjes die je op Facebook en het museumplein ziet, dat zijn de uitzonderingen.  Wij die ons aan de regels houden niet.

Als we- vroeg ik me af- gezondheid zo’n groot goed vinden , wat zeggen onze spreekwoorden en gezegden daar dan over?
Nou, lieve lezers, dat valt vies tegen! Er zijn maar weinig wijze uitdrukkingen en gezegden die wat met gezond te maken hebben. En als ze er zijn, dan slaan ze nergens op.

Wat zeg je bijvoorbeeld van: zo gezond als een vis? Dat slaat toch helemaal nergens op? Sinds wanneer is een vis het toppunt van gezondheid? Als die vis bijvoorbeeld baantjes trekt in stevig vervuild water, lijkt me toch, dat-ie niet zo gezond is. EN een vis die naar adem happend op de kade ligt, is zeker niet gezond.

…maakt het hart gezond?

En dan zijn er nog twee spreekwoorden die meer een goede raad zijn dan iets anders.
We kennen allemaal “bitter in de mond maakt het hart gezond”, dat vind ik persoonlijk zo’n typisch Hollandse uitdrukking. Een uitdrukking in de trant van: eerst het zuur en dan het zoet.
Er wordt bedoelt, je moet er natuurlijk wel moeite voor doen! Niet denken dat je het allemaal maar cadeau krijgt hoor!

Het derde en laatste spreekwoord, vind ik persoonlijk wel heel leuk: het is gezond om in het vuur te pissen. Er wordt mee bedoelt dat het goed is om heftigheid te sussen of te kalmeren. En dat is het natuurlijk ook. Maar ik zie dingen vaak voor me…Jullie nu ook? Goed zo.

Nu we toch even bezig zijn, is er een gezegde dat ik jullie niet wil onthouden Wat goed eet, schijt goed.!
Een duidelijke manier om te zeggen dat goed eten je lichaam goed laat functioneren.

Het is opmerkelijk dat uitspraken die over gezondheid gaan, zo vaak te maken hebben met eten. Zou dat komen omdat ze uit een tijd stammen, waarin aan voldoende eten komen, niet voor alle bevolkingsgroepen vanzelfsprekend was?

lees ook eens: spreekwoorden over regen en zonneschijn
like Like
6 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  De gezegdes zijn idd allemaal wel een beetje apart als je er over nadenkt. Maar dat gezondheid erg belangrijk is dat is een ding wat zeker is.

  Beantwoorden
 2. Joyce Joshua
  Joyce Joshua zegt:

  Haha ja sommige slaan echt als een tang op een varken. Met mijn groep 7 een keer spreuken opgezocht. Vond het zo boeiend dat ik ze weer vergeten ben 🙈

  Beantwoorden
 3. Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh
  Claire Richardson-van Vrijberghe de Coningh zegt:

  Ik sta erom bekend dat ik zelf spreuken verzin. Haha! Wat je zegt is namelijk zo waar, de bestaande spreuken gaan vaak helemaal nergens over.

  Beantwoorden
 4. Frederique
  Frederique zegt:

  Ik ken ‘bitter in de mond maakt het hart gezond’ helemaal niet. Eten is natuurlijk ook belangrijk voor de gezondheid maar humor ook. Hebben we niet zoiets als ‘die die lacht, sterft als laatste’ of zoiets?

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)