Een wit voetje halen 

wit voetje

Ik was eigenlijk van plan om een blog te schrijven over het witte privilege. Denk niet dat dat er niet van komt, want het is een boeiend thema, waar we met z’n allen niet genoeg over kunnen nadenken. EN aan werken. 

Toen ik bezig was mijn gedachten rond dit onderwerp te focussen, sprong er ineens de opmerking: een wit voetje halen tussen. 
Zou een wit voetje halen ook iets te maken hebben met witte privileges? Of misschien met katten, die kunnen tenslotte van die allerliefste witte pootjes hebben. 

Dit gezegd hebbende schiet me te binnen dat een meester op school ooit vertelde dat een wit voetje halen kwam van poezen, die hun pootjes in de melk staken. 

Hoog tijd om te controleren of de meester gelijk had…. 

Een wit voetje, vier witte voetjes 

De meester had alle ongelijk van de wereld. De uitdrukking een wit voetje halen, slaat op…paarden met vier voeten. Het blijft een dier, het blijft bij de p. maar daar houdt het dan ook helemaal op. 
Maar waarom nu, was dat paard met vier witte voeten zo belangrijk? 
Als je een paard had, met vier witte voeten, hoefde je geen tol te betalen. Lekker voordelig reizen dus! 
Waarom dat nou zo was, dat een paard met vier witte voeten gratis door mocht, heb ik niet kunnen achterhalen. Ik verzin ter plekke dat een paard met 4 witte voeten alleen een schimmel kan zijn: een duur paard dus. Zou het niet gewoon zo zijn dat hele rijke mensen geen tol hoefde te betalen? 

Reinheid 

Volgens Huizinga’s Spreekwoorden en Gezegden (1998) staat het paard met vier witte voeten symbool voor de reinheid. Dat is erg mooi en magisch natuurlijk. En dat maakt het gezegde ook anders. 

Want met een wit voetje halen bedoelen wij toch gewoon: je lekker inslijmen. Maar als die witte voeten staan voor reinheid, betekent een wit voetje halen misschien wel, dat je op zoek bent naar iets puurs of magisch of gewoon op zoek om jezelf te verbeteren… Wie weet. 

lees ook : en toen snapte ik het, een blog over tijd

like Like
1 antwoord
 1. Irene
  Irene zegt:

  Ik heb weleens gelezen dat ze de paarden door meel lieten lopen en zo witte voetjes haalden, waarschijnlijk een vroege vorm van belastingontduiking, want dat is natuurlijk ook van alle tijden. De bron weet ik niet meer en ook niet of die betrouwbaar was.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)