Wat zeg je?Hoe bedoel je?

taal

Taal is denken zegt Chomsky en ik geloof dat het waar is. De manier waarop een mens iets verwoordt ( en dan heb ik het nog niet eens over de toon waarop gesproken wordt ) vertelt iets over iemands intenties.

Daar kreeg ik laatst een sprekend voorbeeld van: het gespreksonderwerp was ‘dingen die je niet zegt tegen iemand die voor de tweede keer zwanger is’  Een heel fout onderwerp, ik geef direct toe dat ik er heel erg om gelachen heb.
In dat gesprek laat ik me ontvallen dat ik de Engelse taal soms vreemd vind. De uitdrukking “a bun in the oven” om te vertellen dat een vrouw zwanger is, bijvoorbeeld

taal kronkels

“Dat is nu precies, waarom ik zo’n hekel aan Engelsen heb”, roept een van mijn gesprekspartners. “Ze zeggen nou nooit eens wat ze bedoelen!!!!
Ze zijn vaag en dat is hun taal ook!”
En om haar argument kracht bij te zetten, voegt ze eraan toe: “ Als je ze iets uitlegt, zeggen ze I hear you. Ja je hoort me wel, gelukkig zeg, je bent niet doof. Maar wat ga je DOEN met wat ik je vertel?? ”

Ja, dat blijftbij dit taal gebruik natuurlijk behoorlijk onder de pet….. Je zou het zelfs kunnen interpreteren als: klets jij maar verder…

Wanneer je een Nederlandse winkel binnenstapt, is de standaard opmerking: “zegt u het maar” Keurige, normaleNederlandse taal.
En dan zeggen wij braaf: Ik zoek een boek, jurk, brood. Afhankelijk van in welke winkel je staat.
Ik moet met regelmaat, ik weet niet of jullie dat ook hebben, de nijging onderdrukken om niet tegen de bakker te zeggen: “ik zoek een rood jurkje, maatje 38, niet te kort alstublieft”
Natuurlijk kan die bakker niet ruiken dat ik een wit brood wil en geen bruin, dus de vraag is niet onlogisch. Maar we zouden het kunnen interpreteren als: “Als jij het niet zegt, gebeurt er hier ook niks! Dus zorg jij maar voor jezelf!”

In Frankrijk word je in winkels begroet met een vriendelijk: ”Je vous ecoutez”. Wat is die Franse taal toch elegant: Ik luister naar u. Wat een heerlijke begroeting in een winkel.
Ik luister naar u . Dat zouden we vaker moeten zeggen. En nog vaker moeten doen…

like Like
4 antwoorden
 1. Irene
  Irene zegt:

  Ik dacht dat ik de enige was die de neiging moest onderdrukken om bij de slager om een halfje wit te vragen, maar ik geef toe dat een rood jurkje leuker is, ga dat de volgende keer eens proberen…

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)