Een koffertje….

koffertje

Het woord koffertje is een van de weinige woorden, die ik als verkleinwoord kan hebben.
Over het algemeen gesproken vind ik het gebruik van verkleinwoorden iets verschrikkelijks, maar hier kan het…

Een koffertje: dat heeft iets keks, iets pittigs, vind je niet. Tegenstelling tot een  koffer. Een koffer staat voor serieus reizen. Ver reizen ook nog. Met als toppunt de hutkoffer. En piccolo’s voor een hotel die de koffers naar de kamers brengen.
Ja een koffer staat voor deftig en ver reizen….

Een koffertje is gemoedelijker, een koffertje is voor iemand die zich weet te redden…
Maar dat is het niet alleen.
Toen ik puber was, verschenen er meiden in de hoogste klassen met een koffertje…En daar zaten hun schoolboeken in. Zo hip ! En zo onhandig, want een beetje uitpuilende multomap paste er al niet in….

Ik vond het het toppunt van chic, maar mijn moeder vond het niks. Schoolboeken hoorden in een schooltas. Moeders….

mijn liefde voor het koffertje

Maar misschien ontstond mijn liefde voor het woord koffertje wel veel eerder. Toen ik een jaar of tien was, las ik van An Rutgers van der Loeff het boek: het verloren koffertje. Een boek dat speelt in een circus. De vader van de hoofdpersoon is clown. Op een goede dag moet hij – als alles in de familie al helemaal is misgegaan – zijn vader het clownskoffertje brengen. Een belangrijke opdracht want er komt een hoge ome uit de circus wereld kijken.

Je snapt het al, hij verlies het koffertje, alles gaat nog veel erger mis, om uiteindelijk toch weer goed af te lopen…

Zoals ik al zei: een koffertje staat voor iemand die zich weet te redden.

En nu wil je natuurlijk weten hoeveel koffertjes ik heb. Schrik niet: nul !!! Het is er op de een of andere manier nooit van gekomen. Toen ik na mijn middelbare school tijd helemaal zelf mocht beslissen wat voor een tas ik wilde hebben, bleek ik het “no nonsense –rugzak type ” te zijn.

like Like
9 antwoorden
 1. Janet
  Janet zegt:

  Ik had ook een schooltas (die had mijn moeder aangeschaft), maar vond het maar niks. Ik verruilde die al snel voor een ‘normale’ rugtas.

  Beantwoorden
 2. Caroline
  Caroline zegt:

  Ik hou ook van koffertjes en ik heb er eentje, een roze. En een paarse koffer voor als ik langer op reis ga. Ik heb trouwens nooit nagedacht over het verkleinwoord van dit gebruiksvoorwerp(je). ;-)

  Beantwoorden
 3. kristof
  kristof zegt:

  Ben ik de enige met een koffertje? :-) Nee, ik vind het fijn om naar het werk te gaan, een mooie koffer en soms ook een lederen draagtas.

  Beantwoorden
 4. Kimberly
  Kimberly zegt:

  Ik was laatst in België en daar gebruiken ze alles in verkleinwoordjes. Dat was toch wel even wennen. Toen ik vroeg hoelaat de metro ging, kreeg ik het antwoord over 3 minuutje en niet 3 minuutjes van minuutje. Was wel even gek.

  Beantwoorden
 5. Lodi
  Lodi zegt:

  Een koffertje klinkt zeker lief, maar eerlijk, in heb er ook nooit een gehad, ja een grote hut koffer van toen we nog veel reisden en dit makkelijker was dan een rugtas of sporttas.

  Beantwoorden
 6. Lizette
  Lizette zegt:

  Ik ben ook een rugzak type :). En ik heb ook een hekel aan veel verkleinwoordjes, behalve als ze lief bedoeld zijn, zoals schatje.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)