Waar is de dame gebleven

dame

Kunnen we het even hebben over de dame??

In de zich steeds meer verhardende dicussie rond om zigeunersaus en blanke vla, verliezen we uit het oog waar het echt om gaat.
Het draait niet om een woord voor een toetje, dat je toch al niet voor je plezier eet. (Blanke vla voor wie me niet kan volgen). En al evenmin om een klodderig rood sausje waarin stukjes karton doen alsof ze een stukje paprika zijn.
We moeten ophouden ons zorgen te maken over woorden die verdwijnen. En we moeten ons richten op het redden van begrippen.

het woord dame

Neem nu eens het woord dame. Dat woord bestaat alleen nog in combinatie met: Damesmaten, damesbladen, damesschoenen. Maar de dame als zodanig komt niet meer voor…

Jammer, jammer want tjonge jonge als je een dame was, dan was je wat!

Een dame ( zo las ik in de Telegraaf) is een vrouw met innerlijke beschaving. We doen niet minder. En die innerlijke beschaving die toont zij door ten alle tijden op de achtergrond te blijven, nooit de aandacht op zich te vestigen. Ze zal ( ik citeer even verder) nooit haar stem verheffen in het publiek of zich uiten in krachttermen.

kom er maar eens om…

Ja dames, kom er nog maar eens om. Niet dat ik persoonlijk nou zo’n voorstander ben van het gebruiken van krachttermen, maar soms drukt potverdriedubbeltjes toch net niet uit wat ik bedoel.
Behalve dat zij dus niet vloekt en zich niet op de voorgrond dringt, ziet een dame er altijd uit als een dame: haar kleding en haar kapsel zijn immer verzorgd. Het hoeft niet mooi en nieuw en hip te zijn, het hoeft haar zelfs niet te staan, maar het is verzorgd. Nu begin ik te begrijpen waarom er haarlak in de handel is en waarom het nog wordt gebruikt ook….anders gaat je haar in war, dat is onverzorgd en dan ben je geen dame…

hmmmmmm

Bij nader inzien, vind ik het niet zo erg dat de dame uit beeld is verdwenen…. Ik hou niet van haarlak en die voorgrond is zo af en toe helemaal niet verkeerd. Zie je wel het heeft zijn nut, van die woorden en begrippen die gewoon veranderen of verdwijnen

like Like
15 antwoorden
 1. Frederique
  Frederique zegt:

  Haha ik voel me hopeloos ouderwets nu ik dit lees, ik gebruik het woord dame nog minstens 1x per dag :) Daarnaast houd ik van echte ‘dames’, die zie ik meer wanneer ik in Frankrijk ben dan hier moet ik wel zeggen. Dat verzorgde en elegante (in woord en daad), ik vind het mooi.

  Beantwoorden
 2. Helene
  Helene zegt:

  In mijn ogen is een dame een vrouwelijke vrouw. Leuke kleding die past bij haar figuur, leeftijd en de omgeving waarin ze zich bevindt. make-up en gestifte lippen. Een dame is voor iemand die ook manieren heeft, netjes, staan, zitten, lopen.
  En ja een dame praat goed Nederlands en is beleefd.
  Wil niet zeggen dat ze af en toe als ze haar hoofd stoot of iets laat vallen op haar teen niet even een vies woord mag zeggen. Ik zeg het in het Frans dat klinkt chique. ;-)
  Een dame gaat nooit schelden als ze ruzie heeft blijft netjes maar zegt wel waar het op staat.
  Beetje stem verheffen mag in zo een geval.

  Ik wil graag een dame zijn en ben het ook wel voor een deel maar af en toe ook helemaal niet en dat is ook prima.

  Beantwoorden
 3. Rory
  Rory zegt:

  Tja. Ik moet bekennen dat ik een felle tegenstander was van al het ‘gezeur’ om zwarte piet en meer. Laat het nu gewoon zo zijn zoals het was, dacht ik. Totdat ik dus de voorstelling Othello zag en ik ineens ook begrip kreeg voor de andere zienswijze. En besefte dat krampachtig vasthouden aan dingen ‘omdat ze altijd al zo heetten of zo gingen’ ook iets laat zien. Over mij. Dus ik adem in en adem uit en maak mij niet druk meer over discussies over negerzoenen, blanke vla of anders.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Felice, je post inspireerde me tot een post over de jouwe : ) Morgenmiddag zet ik ‘m live, met een link naar jouw blogpost. Dank voor de inspiratie.

  Beantwoorden
 5. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Dame vind ik ook leuk klinken. Heb liever dat ze dame tegen mij zeggen dan mevrouw. Mevrouw klinkt meteen zo oud. Bij een dame heb ik dan een beeld in mijn hoofd van netjes, beschaafd en verzorgd.

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik vind een dame wel leuk eigenlijk! Het roept bij mij associaties op met iemand met elegantie en beschaving. Ik houd er wel van ; )

  Beantwoorden
 7. rachel
  rachel zegt:

  ik ken nog genoeg dames :D netjes en verzorgd, met of zonder haarlak dat maakt mij niet uit, als je er maar verzorgd bij loopt dan ben je voor mij nog een dame ;)

  Beantwoorden

Trackbacks & Pingbacks

 1. Een dame: wel of niet? - Huisvlijt schreef:

  […] vroeg zich op haar blog Vrouwenpower […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)