lefgozer

Je bent gewoon een lefgozer, wilde ik tegen een vriendin zeggen. Ze was bijzonder stoer aan het doen en eerlijk gezegd: ik geloofde geen woord van al haar wilde plannen.

Maar de woorden stokten me in de keel: mijn vriendin is van alles, maar ze is geen gozer.
Voor de goede orde, ‘gozer’ is een van de vele Jiddische woorden die in onze taal haar eigen leven is gaan leiden. Het oorspronkelijke woord is: chosen. En dat betekent zowel schoonzoon als bruidegom.
In het Nederlands is het verbasterd naar gozer. En gozer is straattaal voor man. Kortom er is niks vrouwelijks aan gozer te ontdekken.  En aan Lev ook niet. Dat betekent zoveel als hart, of moed.
En – het zal wel typisch Hollands zijn – van een uitdrukking die dus zoveel betekent als moedig man, maken wij dan weer: opschepper, of druktemaker. Op zijn allerpositiefst willen we er nog durfal van maken.

wil je wel een lefgozer zijn

Goed, een man hoeft er niet direct trots op te zijn, dat hij een lefgozer is. Maar dat betekent nog niet dat wij vrouwen geen lefgozers mogen zijn. Sterker nog: dat wij helemaal niks zijn op dit gebied. Wij hebber er gewoon geen woorden voor!

Wij vrouwen bestaan niet als opscheppers en durfallen…Wij horen geen grote mond te hebben. Wie toevallig (of niet toevallig) naar de uitzending Sonja Barend 80 jaar heeft gekeken, heeft daar een lange stoet mannen voorbij zien komen, die werkelijk waar niet konden vatten dat deze uitgesproken dame hen gewoon TEGENSPRAK. Oooo foeiiiii, ze wisten niet waar ze het moesten zoeken. En zochten het dus op de verkeerde plaatsen,maar dat doet er niet toe..

Kortom, het is er nog niet van gekomen om een het woord voor lefgriet uit te vinden. Nou vind ik dat ook eerlijk gezegd geen”lekker” woord. Het “bekt niet” zeggen ze dan in het theater.
Dus ik ben op zoek gegaan naar meer: een moeddame, of een moedmadam of een dapper dame. Of is een stoere griet voldoende? Kom dames, zoek eens even mee, hoe heet de vrouwelijke lefgozer ?

Like
3
9 antwoorden
 1. Henk
  Henk zegt:

  Ik ben geen vrouw dus ik waag me er maar niet aan om mee te denken, maar ben benieuwd naar het resultaat. Verzin dan ook meteen een neutraal iets voor’ je mannetje staan’

  Beantwoorden
 2. Lodi
  Lodi zegt:

  Stoere dame denk ik dan, een lefgozer is in mijn ogen ook iemand die stoer is en veel durft, Zo vind ik me zelf af en toe een stoere dame als ik een bepaalde route klim in de rotsen :) en mijn man een lefgozer omdat hij de route voor klimt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye: 
:good: 
:negative:  
:scratch: 
:wacko:  
:yahoo: 
B-) 
:heart: 
:rose:  
:-) 
:whistle: 
:yes: 
:cry: 
:mail:  
:-(   
:unsure:  
;-)