Een raar woord: pinken

pinken

Laatst liepen mijn vriendin en ik door een weiland waar een stel jonge koeien stonden en we vroegen ons af: zijn dit nu pinken of zijn het vaarzen?
In een weiland kan je natuurlijk ook je telefoon tevoorschijn trekken en het op googlen, maar ik genoot zo ook wel van de koeien en besloot even fijn te leven zonder mobiele telefoon, het is mogelijk.

Nog napeinzend over de pinken in het weiland, schoot me ineens de uitdrukking te binnen: bij de pinken zijn. Voor zover ik weet, betekent dat: bijdehand zijn, vlot en gevat. Maar ineens dacht ik: zou het betekenen dat je in de koeienstal zit? Aan de andere kant: wat is daar voor vlots aan?

Hoogtijd om ons bezig te houden met pinken.

Het is een woord met vele betekenissen die ook nog eens geen klap met elkaar te maken hebben. Natuurlijk is een pink je kleinste vinger. Het is ook een eenjarig rund (die in de wei waren dus geen pinken)Verder is een pink een kleine zeilboot dat in de 17e, 18e en 19e eeuw gebruikt werd door vissers op de Noordzee.
En dan heb je nog het pink geluid, dat wordt geproduceerd door niemand minder dan het winterkoninkje.

Want een wonderlijk samenraapsel van betekenissen. En dan zijn we er nog lang niet!

Je kunt ook: pinken!

En je snapt het al, je kan ook op vele manieren pinken. Want het betekent bijvoorbeeld< flonkeren en knipperen. Een ster pinkt aan de hemel….het is echt waar goed Nederlands. En logischer wijze kan je ook met je ogen pinken. Knipperen dus.
Als je je pink gebruikt, heet dat ook pinken, maar eerlijk gezegd, waar je gebruik je je pink nu eigenlijk voor.
Wanneer ik een traantje weg pink, doe ik dat toch echt met mijn wijsvinger.

Het is een vreemd woord: pinken, zonder tegengeluid benoem ik het tot het meest bizarre woord dat ik tot nu toe ben tegengekomen.

meer lezen over gezegden en rare uitdrukkingen: vooruit met de geit

like Like
10 antwoorden
 1. Rory
  Rory zegt:

  Hahaha, hoe kómen jullie er af en toe bij. Dit soort leuke en onverwachte onderwerpen. Ik zie het bij Nicole ook vaak verschijnen. Dingen waar je eigenlijk niet over nadenkt, maar als je er dan over leest dat je dan denkt. Ja! Dit had ik eigenlijk ook wel meer over willen weten. Een pink (of ‘pinken’) zal ik nooit meer ‘for granted’ nemen :)

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Dat zo’n woord zoveel uiteenlopende betekenissen kan hebben….ik heb er zelf nooit zo bij stilgestaan, maar inderdaad mijn pinken gebruik ik niet echt veel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)