Je kunt geen omelet maken….

omeletten bakken

Ik zat naar zo’n dom filmpje op Facebook te kijken, ja sorry wanneer dit als een schok over komt, maar ik zit ook wel eens mindless naar facebook te staren.
Goed ik zag dus zo’n dom filmpje over eieren en wat je daar allemaal mee kan doen . mini- omeletten bakken in een lepel boven een gasvlam. Waarom zou je ?

En toen ineens zei een stem : je kan geen omelet bakken zonder eieren te breken.
Wat een raar spreekwoord is dat eigenlijk. Hoe erg is het om een ei te breken? Zeker als je er een omelet voor terug krijgt? Hoe wil je een ei überhaupt eten als je het niet mag breken ?
Als je het niet breekt kan je het misschien wat langer bewaren, maar ook dat is beslist eindig. Wel eens de geur van rottende eieren opgesnoven??

Kortom, het is echt niet erg om een ei te breken.
Ik vraag me af of dit nu een vorm van typisch Hollandse zunigheid  is. Je kent het wel, met een samengeknepen mondje mompelen “ja,ja, je hebt nu wel een omeletje, maar je eieren zijn mooi op…”
Enig onderzoek leer me dat ook de Franse zuinig op hun eieren zijn : on ne fait pas d’omelette sans casser des oefs

Engelsen doen niet in eieren, zij zijn veel zakelijker zij zeggen : you can’t have the cake and eat it…
Kijk dat is taal daar hebben we wat aan. Aan de andere kant: tja waarom zou  je die cake niet gewoon opeten. Als je hem laat staan, gaat hij schimmelen. Niet zo vies als rottende eieren, maar smakelijk is anders. En op eten kan je hem zeker niet meer…

Wat deze spreekwoorden zeggen is natuurlijk: Je kan niet alles zomaar  krijgen en hebben. En dat is  heel terecht. De wereld gaat tenslotte aan hebzucht ten onder.  Al deze uitspraken zijn ontstaan in een tijd waarin een ei nog een seizoens product was en een cake iets bijzonders…

Laten we omeletten bakken en de cake rustig opeten en laten we een tikkie dankbaar zijn, dat dat zomaar kan

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)