Verkleinwoordjes

verkleinwoorden

Afspreken met vriendinnetjes om wijntjes en dansjes te doen. Oooh, gruwel. Waarom? Waarom niet afspreken met vriendinnen om wijn te drinken en wat te dansen? De verkleinwoorden doen mijns inziens afbreuk aan het geheel.

Ik ben zelf klein: 158 cm en dat heeft er waarschijnlijk ook mee te maken. Ik vind het vreselijk als mensen mij met verkleinwoorden aanspreken. Gelukkig gebeurt dat vrijwel nooit. Er wordt wel eens over mijn schoentjes gesproken, maat 36. Eigenlijk heb ik maat 35 maar met opvulling pas ik maat 36 prima. Een randje-geval, vind ik. Ik snap het. Het gros van de vrouwen heeft maat 39 dus maat 36 is klein, dus schoentjes.

’s Avonds zit ik op de bank. Niet op het bankje. Ik ga wel eens naar bedje maar dat heb ik tot nu toe nooit openbaar gemaakt, dat zeg ik tegen mijn katten. Zelfs de katten geef ik brokken in plaats van brokjes.

wordt het door verkleinwoorden gezelliger?

Zijn de verkleinwoorden om een situatie gezelliger te maken? Is het doen van wijntjes gezelliger dan wijn drinken? Worden de dansjes leukër dan wanneer het gebeuren wordt aangeduid met dansen?  Op het werk doen we regelmatig koffietjes. Dat vind ik nog niet zo heel gek. We hebben wel vrij normale bekers maar de hoeveelheid vloeistof die er vervolgens in wordt gegoten rechtvaardigt het woord koffietje ruimschoots.

Verkleinwoordjes komen in mijn optiek nogal denigrerend over. Ze doen afbreuk aan de situaties. Wijntjes drinken. Alsof het niet gaat om een glas alcohol. Een harddrug. De schoentjes, de meisjes, de dansjes. Het wordt niet heel serieus genomen. Wanneer ik word aangesproken met mevrouwtje zal ik een heel andere toon aanslaan dan wanneer ik word aangeproken met mevrouw. Ik vind beiden niet zo heel erg leuk maar als ik dan toch moet kiezen, dan toch maar die tweede.

Verkleinwoorden zijn oké wanneer het gaat om kittens (katjes), puppies (hondjes), baby’s (kindjes). Maar wanneer andere volwassenen worden aangeduid, kunnen we deze dan gewoon in hun waarde laten en ook grote woorden gebruiken? Leuke schoenen, staan je goed. Wat zit je haar mooi, leuk! Dat klinkt veel beter dan: hey, wat een leuke schoentjes en wat zitten je haartjes mooi.

lees ook van Nori sporten, het verhaal van een niet sportspersoon of beschikbaarheid

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)