fbpx
Vrouw en trends

Het recht op reparatie. # therighttorepair

recht opreparatie
Felice
Geschreven door Felice

Wat bedoel je met het recht op reparatie?. Nou gewoon, dat je iets kan maken, wanneer het stuk is.
Ik hoop dat je nu vraagt: hoezo zou dat niet kunnen, dan??

We zijn het recht op reparatie een beetje uit het oog verloren.

Nooit heeft iemand betoogd, tenminste niet dat ik me kan herinneren: Repareren is stom! Dat moeten we met z’n allen gewoon niet meer doen! Hup : weggooien die zooi, lekker nieuw kopen. Wie niet koopt is een watje !! Maar: het gebeurt wel.

Sokken stoppen is uit.

De oma’s die een sok kunnen stoppen, zijn langzaam maar zeker geheel uitgestorven. Waarschijnlijk omdat er geen sokken meer zijn, die je nog kan stoppen. De “sokken van tegenwoordig” zijn daar te dun voor. Denk nu niet dat dit een pleidooi is: van terug naar de zelfgebreide sok en de wollen onderbroek. Dat zou onzin zijn. En zo leuk is sokken stoppen nu ook weer niet. Je kan die tijd veel leuker gaan haken.

Wat ik bedoel is…

De vanzelfsprekendheid dat je spullen die verder nog prima in orde zijn repareert, is verdwenen.
Zachtjes weggeleden. En wanneer je iets zou willen repareren, vind je niemand meer die het kan..
Zo heb ik stad en land afgezocht naar een betaalbare fornuizen reparateur. De twee die ik kon vinden, rekenden €80,00 voorrijkosten en werden verder per 10 minuten uitbetaald. Alleen al voor een diagnose zou ik ruim €100,- kwijt zijn. Ik stel nu mijn oven in op gevoel en hoop er het beste maar van…

Mobile telefoons zijn het toppunt: weet je dat die tegenwoordig niet meer dicht geschroefd worden, maar dichtgelijmd ??? Koop jij maar lekker een nieuwe. En gooi je telefoon maar lekker het milieu in, want zelfs je kleine zusje heeft er niks meer aan…

# the right to repair

Er is hoop, in Amerika is een wet aangenomen die consumenten het recht geeft, op reparatie van hun spullen

Apple en andere fabrikanten trekken aan het kortste eind in de strijd tegen het zelf repareren van hardware. Er is in Amerika een uitzondering toegevoegd aan de copyright-wet die gebruikers en onafhankelijke reparateurs de mogelijkheid geeft hardware te repareren, zelfs als dat copyright schendt. Bron : webwereld

het is natuurlijk ook aan ons

Het is een beetje jammer, dat de wet de makers niet verplicht hun spullen reparabel te maken. Dat zou natuurlijk nog mooier zijn. Dat we met elkaar zouden vinden, dat iets niet verkoopbaar is, als we het niet kunnen maken.

Maar daarvoor zijn we niet alleen van de wet afhankelijk, zou ik zo zeggen. Als iedereen Apple  links zou laten liggen omdat je zo’n onding niet kan repareren, wedden dat Apple binnen 6 weken met de nieuwst: easy to repair phone op de markt komt?

Laten we met z’n allen maar heel,heel hard gaan roepen: weggooien is stom !

lees ook eens : Ik ben thuis hoor! door Marja Knippenberg
of : Ik zou het niet doen, Shirley en bekijk eens of de recensie van Mirjam Hart over “Leven zonder afval handboek” iets voor jou is

Like

Over de auteur

Felice

Felice

8 reacties

 • Ja echt. Ik gooide ook te snel weg, tegenwoordig ga ik naar de kledingmaker en de schoenmaker en ik moet je zeggen, ik word zo gelukkig wanneer ik mijn spullen als nieuw terugkrijg. Telefoons En laptops…pfff…breek me de bek niet open. Ik heb mijn laptop proberen te repareren maar dat deden ze niet eens.

 • Goh, hier heb je toch regelmatig repaircafés en die zijn heel leuk. Je kan er met vanalles aankomen, kleding, maar even goed elektro… Dat is de jongere generatie die er het nut weer van inziet, klimaat, duurzaamheid, … ik ben er eveneens voorstander van!

 • Heel goed punt. Daarnaast gaan veel producten gewoon veel minder lang mee als vroeger. Mijn moeder heeft een ouderwetse mixer die bestand is tegen alles geloof ik dat ding heeft ze al ruim 25 jaar. Mijn mixer ik heb er denk ik 8 in 5 jaar versleten. Zelfde met de mobiele telefoons die je al aanhaalde de meeste gaan na 2 jaar stuk zo worden ze gemaakt zodat we elke 2 jaar een nieuwe kopen.

  Zelf probeer ik dingen eerst te maken maar wat je zegt vaak is de reparatie bijna duurder dan iets nieuw kopen.

 • Bij telefoons speelt ook mee dat doordat ontwikkelingen zo snel gaan/ gingen, de meesten na een jaar of twee toch al een ander toestel wilden.
  Nu de telefoons wel zo ongeveer uitontwikkeld zijn, zie je dat mensen veel langer met hun telefoon willen doen, en dus ook de mogelijkheid tot reparatie willen.

 • Mijn man is ontzettend handig en probeert waar het kan dingen te repareren.

  Telefoons repareren we tot zo ver, een nieuwe lenz voor de camera of een batterij durven we nog wel aan.. maar echt een nieuw scherm.. Nee dan gaan we voor een nieuwe.. Gelukkig komt dat niet vaak voor.

Geef een reactie