Wijn bij een gerecht kiezen: hoe pak je het aan?
Veel mensen vinden het heerlijk om bij het eten een goed glas wijn te drinken. Ga je uit eten in een restaurant? Dan hoef je hier zelf vaak niet over na te denken. Het personeel kan je namelijk advies geven over welke wijnen lekker smaken bij een gerecht. Als je zelf gaat koken en hier een wijn bij wilt serveren, kan dit lastiger zijn. Daarom schieten wij je te hulp. In deze tekst ontdek je hoe je een passende wijn bij een gerecht kiest.
Houd rekening met de intensiteit
De intensiteit is een belangrijk aandachtspunt bij het combineren van wijn en spijs. Beperk je niet alleen tot de intensiteit van wijn, maar houd ook rekening met de intensiteit van het eten. Staat er salade, vis, kip of een ander licht gerecht op het menu? Dan vraagt dit ook om een lichte wijn. Een Pinot Grigio of Sauvignon Blanc smaakt hier vaak goed bij. Rood vlees, wild, een stoofpot of andere ‘zwaardere’ gerechten kun je op hun beurt het beste combineren met een krachtige wijn, zoals Cabernet Sauvignon of Syrah.
Kijk naar de bereidingswijze
Naast de intensiteit is de bereidingswijze van het eten ook een belangrijk aandachtspunt. Staat er vlees op het menu en ben je van plan om dit te grillen of roosteren? Dan raden wij je aan om hier een op hout gerijpte wijn of een wijn met een rokerige smaak bij te serveren. Malbec of Rioja zijn hier voorbeelden van. Gestoomde en gepocheerde gerechten vragen op hun beurt juist om een frisse, lichte wijn. Hier kun je bijvoorbeeld prima een Riesling bij serveren.
Let op kruiden en sauzen
Om de smaak van een gerecht te versterken, kun je kruiden toevoegen. Daarnaast wordt er geregeld saus geserveerd bij het eten. Ben je van plan om kruiden en/of sauzen te gebruiken? Let hier dan op bij het kiezen van wijn. Als je Thais of Vietnamees gaat koken, kun je hier prima een Viognier bij serveren. Deze wijn is goed te combineren met goed gekruide gerechten. Ook bij Franse kazen en pasta’s smaakt deze wijn goed.
Net als kruiden geven ook sauzen een gerecht (meer) smaak. Dit is iets om rekening mee te houden bij het kiezen van een wijn. Staat er een gerecht met een tomatensaus op het menu? Kies dan het liefs voor een frisse wijn met een zuurtje. Sangiovese of Barbera zijn hier prima voorbeelden van. Bij gerechten met een roomsaus serveer je bij voorkeur ook een romige wijn, zoals een Chardonnay.
Beperk je tot één soort wijn
Ben je van plan om meerdere gangen op tafel te zetten? Dan kun je ervoor kiezen om bij elke gang een andere wijn te serveren. Je maakt het jezelf hierdoor alleen wel een stuk lastiger, want je moet meerdere wijnen zoeken. Zie je dit niet zitten? Geen probleem, want je kunt je tot één wijn beperken. Kies in dat geval wel voor een wijn die bij alle gerechten past die je serveert. Je moet de wijn bovendien zelf lekker vinden.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!