fbpx
Huis en tuin

Wat valt er te zeggen over water ?

over water
Felice
Geschreven door Felice

Denk jij wel eens na over water?

Wij Nederlanders houden gewoon van water. Om in te zwemmen of in te vissen. We willen er naar  kijken, we willen over te varen. Met liefde dammen we het in, of laten we het vrij stromen. Het maakt niet uit, als het maar water is. Na weken droogte ( je zou zeggen eindelijk geen regen ) wilden we nog maar een ding : WATER!

Je zou zeggen : wij Nederlanders spreken met de meest denkbare achting over water. Maar dat valt behoorlijk tegen!  We kennen meer dan 70 spreekwoorden en gezegden die gaan  over water  en geloof me : de meesten zijn weinig positief.

Gezegden over water

Het water staat hem aan de lippen  of het hoofd boven water houden. Gaat over benarde situaties waarin iemand het niet of nauwelijks redt…In het water vallen of in elkaars vaarwater zitten, dat zijn bepaald ook geen feestjes. Oke, soms staat er iets als een paal boven water…dat dan weer wel. Maar als iets als een paal boven water staat, dan is het ook weer zo duidelijk dat je het niet eens had hoeven vragen..

Wanneer je boontjes uit het water eet, dan eet je eerder simpel dan smakelijk. En als het melk en water is….dan hebben we het niet over een onsmakelijk drankje ( of misschien ook wel )  maar over een futloos geheel. Net zo futloos als een lulletje rozenwater.

Gelukkig is er een gezegde dat wat vrolijker is en ook wat smakelijker : vis moet drie keer zwemmen: een keer in water, een keertje in boter en een keer in wijn!

Wat ik een prachtige uitdrukking vind is : dat kan al het water van de zee niet afwassen.
Daar klinkt zo oneindig veel verdriet in door. En zo’n erkenning van hoeveel pijn een mens soms kan hebben.

Zo en nu heb ik wel genoeg over water gezegd, ik ga belangrijker dingen doen: ik ga warm water uitvinden!

lees ook : je hebt klagen en klagen

Like

Over de auteur

Felice

Felice

Geef een reactie