Wat valt er te zeggen over water ?

over water

Gezegdes over water.

Wij Nederlanders houden gewoon van water. Om in te zwemmen of in te vissen. We willen er naar  kijken, we willen over te varen. Met liefde dammen we het in, of laten we het vrij stromen. Het maakt niet uit, als het maar stroomt. Na weken droogte ( je zou zeggen: eindelijk geen regen ) wilden we nog maar een ding : EEN HOOSBUI! Nu moet ik hier wel aan toevoegen, na twee dagen non stop regen kunnen we geen water meer zien. Zo consequent zijn we dan ook al weer

Je zou zeggen: met al die rivieren, sloten en grachten om ons heen, om van de regenbuien maar te zwijgen, spreken wij Nederlanders  met de meest denkbare achting over deze vloeistof. Wij kennen immers haar kracht… Maar dat valt behoorlijk tegen!  De Nederlandse taal kent meer dan 70 spreekwoorden en gezegden over dit onderwep  en geloof me : de meesten zijn weinig positief.
Ach misschien vinden we iets wat we in overvloed hebben, niet zo boeiend. Wat je van ver haalt, jaaa dat is lekker.

Laten we het eens over water hebben:

Het water staat hem aan de lippen  of het hoofd boven water houden.  Je snapt het direct. Dit gaat over benarde situaties waarin iemand het niet of nauwelijks redt…Waarin iemand wanhopig op zijn tenen moet staan, in een poging het lot te keren. Als iets in het water valt, gaat het niet door. Niks an dus. Je kan in elkaars vaarwater zitten, dat zijn bepaald ook geen feestjes. Dan moet je maken dat je wegkomt, roeiend met de riemen die je hebt.

Oke, soms staat er iets als een paal boven water…dat lijkt al weer wat beter. Maar als iets als een paal boven water staat, dan is het ook weer zo duidelijk dat je het niet eens had hoeven vragen. En tja dat deed je dus wel..

Heb jij wel eens  boontjes uit het water gegeten? Wanneerje dat doet, dan eet je eerder simpel dan smakelijk. Dat klopt natuurlijk ook, boontjes worden pas lekker met een kluit boter en een snufje nootmuskaat ( vers geraspt graag)
Als iets melk en water is….dan hebben we het niet over een onsmakelijk drankje ( of misschien ook wel, persoonlijk lijkt mij met water aangelengde melk nog viezer dan gewone melk)  maar over een futloos geheel. Het is gewoon niks. Een slag erger is een lulletje rozenwater.

Gelukkig is er een gezegde dat wat vrolijker is en ook wat smakelijker: vis moet drie keer zwemmen: een keer in water, een keertje in boter en een keer in wijn!

En nu tot slot nog een mooie:

Wat ik een prachtige uitdrukking vind is : dat kan al het water van de zee niet afwassen.
Daar klinkt zo oneindig veel verdriet in door. En zo’n erkenning van hoeveel pijn een mens soms kan hebben.

Zo en nu heb ik wel genoeg over water gezegd, ik ga belangrijker dingen doen: ik ga warm water uitvinden!

lees ook : je hebt klagen en klagen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)