Repareren of vervangen? door Tineke van den Tillaart

repareren

Repareren is dat echt slimmer dan vervangen?

Het overkomt ons allemaal een keer dat een apparaat in huis niet meer doet! Het gebeurt ook vaak op een moment dat het je niet uitkomt.
Reparatie is vaak kostbaar, niet altijd dicht bij huis te vinden en als je onvoldoende (spaar)geld hebt, is vervanging ook een probleem. En veel huishoudelijke apparaten kun je eigenlijk niet missen.

Ook met kleding gaat er wel eens wat stuk. Als een rits van een jas kapot is en de jas is verder nog goed draagbaar, doe je hem niet graag weg. Of je koopt een broek in de uitverkoop, en dan blijkt de lengte niet goed te zijn. Als je zelf geen kledingstukken kunt herstellen of passend maken, moet je deze klussen uitbesteden. Maar als je daar geen geld voor hebt, blijft de kleding in de kast liggen.

Wat voor voordelige oplossingen zijn er mogelijk?

Onderzoek of er nog garantie zit op het apparaat.

Een vervangend apparaat of kleding kopen bij een kringloopwinkel

Zoeken op internet op websites als, Speurders.nl of Tweedehands.net

Een Repair Café in de buurt bezoeken

Garantie

Volgens Europese richtlijnen is de garantietermijn minimaal 2 jaar. In de Nederlandse wet staat dat het product dat je koopt ‘deugdelijk’ moet zijn. Van veel producten mag je verwachten dat deze langer meegaan dan twee jaar. In veel gevallen kun je de verkoper dus ook na twee jaar nog aanspreken volgens de Nederlandse wet.

Kringloopwinkel

Kringloopwinkels zijn momenteel door het hele land te vinden. Het aanbod is verschillend dus het kan lonend zijn om bij verschillende winkels te gaan kijken.
Op www.kringloopwinkels.nl kun je een kringloopwinkel bij jou in de buurt vinden. Apparaten gaan pas de verkoop in als gecontroleerd is of ze nog goed werken.

Internet

Het nadeel van kopen via internet is dat je geen enkele garantie hebt dat een apparaat goed werkt. Check dat dus goed voordat je een betaling doet.

Repair Café

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om alle mogelijke reparaties uit te voeren op kleding, meubels, elektrische apparaten, fietsen, speelgoed etc. Ook reparatiedeskundigen (vrijwilligers) zijn aanwezig, zoals elektriciens, naaisters, timmerlieden en fietsenmakers.

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de deskundigen aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders. Op www.repaircafe.nl kun je een Repair Café bij jou in de buurt vinden.

Ik heb kortgeleden het Repair Café in Nieuwegein bezocht. Ik was onder de indruk van de inzet van de vrijwilligers, de gastvrijheid (gratis koffie en thee) en de organisatie. Elke bezoeker mag één artikel ter reparatie aanbieden. Pas als dat artikel gerepareerd is, mag je opnieuw een artikel aanbieden. Je moet dan opnieuw een volgnummer aanvragen. Hoewel reparatie niet altijd mogelijk is, gaan veel mensen blij naar huis en kunnen ze nog een tijd plezier hebben van hun apparaat. Dit bespaart geld en het milieu!

Welke keuze maak jij als een apparaat in huis stuk gaat?

Wil jij tips om inzicht in je financiële situatie en grip op je uitgaven te krijgen en meer geld over te houden, kijk dan op www.budgetcoachnieuwegein.nl

Tineke van den Tillaart
BudgetCoachNieuwegein

lees ook: de week van doe het zelf

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)