Het zusje van Dagobert Duck neemt een douche

douche

Het zusje van Dagobert Duck is zuinig met water. Nee niet om te besparen, zo duur is water niet. Zelfs warm water niet.

Het zusje van Dagobert spaart water omdat we zuinig met onze grondstoffen om  moeten springen. Dagelijks op je water verbruik letten, maakt je bewust waar je mee bezig bent..

denken bij het douchen

Zoals gezegd: het duurt lang voor je spaarvarken dik en vet wordt van het geld dat je met zuinig zijn op water bespaard. Kijk maar eens naar je dagelijkse douchebeurt Een douche zonder spaarknop gebruikt 10 tot 13 liter per minuut Met spaarknop: 4,5 tot 7 liter per minuut.  Een gemiddelde douchebeurt kost 10 minuten en dan gebruik je tussen de 90 en 150 liter water. In Nederland kost kraanwater ongeveer 1,30 euro per 1000 liter. Een douchebeurt kost je dus 20 cent.

Als je morgenochtend onder de douche vandaag stapt en je handdoek omslaat, zeg dan even tegen jezelf: ik ben een gezegend mens dat ik in een land woon, met zoveel schoon water. Wat ik voor zo weinig geld volop kan krijgen

warm water

De oplettende lezer zal nu zeggen: “he zus, douche jij altijd koud dan?”
Nee, lieve lezer, mijn grote broer wel, als hij tenminste niet bezig is in zijn geld te badderen.
Ik douche warm en zal jullie niet langer in spanning houden.
Wanneer je elke dag 10 minuten met warm water doucht, kost dat je op jaarbasis gemiddeld 178 euro per jaar. Douche je een minuutje per dag minder dan spaar je 18 euro per jaar.
Het is de moeite niet.

Ik let op mijn watergebruik om de watervoorraad niet nodeloos uit te putten. Omdat water zo goedkoop is, denken mensen er eigenlijk nooit over na, over hun waterverbruik. Laat staan dat ze er op letten. Dat is met verwarming wel anders!

Wanneer je een tijdje oplet, hoeveel water je gebruikt en waarvoor, zie je dat er tal van mogelijkheden zijn, om te minderen, of om er op zijn minst bewust mee om te gaan.
Het water waar in ik mijn groenten heb gewassen, gooi ik op de boom in de gemeentetuin die staat te verdrogen. Tot stomme verbazing van mijn buren.
Het warme water van het eitje dat ik heb gekookt, is prima om de gootsteen mee uit te soppen
Ik heb een grote regenton, niet alleen kan ik daar de auto mee wassen en de tuin sproeien, ik heb ook altijd vers regenwater voor de kat (die lust geen kraanwater)
Het is manlief verboden om af te wassen voor hij de vieze borden in de vaatwasmachine stopt: afschrapen en afspoelen is meer dan genoeg…
Het warme water uit de droger is prima voor een sopje voor de badkamer..

Leuk he: water beparen, gewoon omdat het kan

bron: bespaar info.nl

like Like
Love
2
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Water besparen vind ik ook erg belangrijk. Wij hebben net de tuin opnieuw gedaan nou ja we zijn er nog mee bezig en willen ook graag een regenton! Daarnaast hebben we dit jaar het zwembad niet opgezet omdat de tuin nu pas klaar is. Ik vind het zonde van het water voor die 2 maanden. Normaal staat die al in april. Douche etc doen we hier ook nooit heel lang. Maar dat water van het gekookte eitje herbruiken daar had ik nog niet aan gedacht dus dat is een goede tip!

  Beantwoorden
 2. melissa
  melissa zegt:

  Wij letten ook erg op ons gebruik van water. Hier ben ik dan ook mee opgegroeid om kort en snel te douche. Vind dit dat ook heel normaal

  Beantwoorden
 3. Lodi
  Lodi zegt:

  Ik vind douchen zo een tijdverspilling, als ik nu nog mijn haren was oke, dan ben ik bezig, maar na insoppen en afspoelen van mijn lijf ben ik al weer klaar en stap ik er weer uit. Ik vind het zeker iets om over na te denken en recycle mijn water ook. Water van mijn eitjes daar maak ik ook mijn gootsteen mee schoon :)

  Beantwoorden
 4. rachel
  rachel zegt:

  ik pas even niet tussen dit verhaal ben ik bang haha, hier 4 personen die elke dag douchen smorgens en savonds, een vijver van 20.000 liter die om de dag ververst word en soms ook tot de helft ververst dus leeg laten lopen tot de helft en dan weer vullen ….dus waterbesparend zijn wij niet ;)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)