Wat valt er over armoede te zeggen

armoede

De laatste tijd schrijf ik regelmatig over de armoekeuken, dan is het logisch dat ik mezelf de vraag stel: hoe kijkt men tegen armoede aan?

Er zit veel waarheid in de uitspraak van Simon Carmiggelt: rijkdom maakt niet gelukkig, dat heeft het met armoe gemeen. Daar zit een duidelijke kern van waarheid in. Maar, kom op, wanneer je niet meer te eten hebt en je dreigt het dak boven je hoofd te verliezen, dan wordt het lastig om gelukkig te zijn. Gelukkig zijn met volle maag en waterdicht dak boven je hoofd is beslist veel makkelijker.

de rol van armoede in onze taal

Echt arm zijn is natuurlijk vreselijk. En misschien komen we daar ook zoveel spreekwoorden tegen waarin de goede kanten van armoe nadrukkelijk belicht worden. Zoals: armoe is de moeder van alle kunsten ( door geldgebrek word je creatief) of Armoe met ere kan niemand deren.( Als je je maar netjes blijft gedragen, kan je niets verweten worden)

Ik vind dat ook wel een beetje christelijke, gereformeerde uitspraken. Draag je lot, zeur er niet over. Een vogel zingt zowel van armoede als van weelde, is er ook zo een. Uitspraken die ervoor moeten zorgen dat mensen zich schikken in hun lot en het niet in hun hoofd halen, om meer te willen.

Hoogmoed komt voor den val, tenslotte. Ook zo’n betuttelend gezegde. En de ergste is wel : Armoede is luiheidsloon. Die kan mij echt nijdig maken. Net zo als: wie niet werkt zal niet eten.
Want dan moet er wel werk zijn. Daar begint het mee. En dan moet dat werk ook nog eens voldoende geld genereren om de monden te voeden.

De armen zelf weten wel dat er niks leuks aan geldgebrek is. Waar armoe de deur in komt vliegt liefde het raam uit, zegt een ander gezegde. Of – en dit vind ik een heel mooie – In het land van belofte, sterft men van armoede…

Laten we waar het op armoede aankomt ons beperken tot de armoekeuken: die is creatief en lekker en leert ons niet verspil ziek te zijn. En dat is goed.

like Like
8 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Hmm goed om na te denken, de armoede keuken is goed voor iedereen denk ik. Wees creatief en verspil vooral weinig eten ;)

  Beantwoorden
 2. Joyce - SomedayTodayNL
  Joyce - SomedayTodayNL zegt:

  Heel goed geschreven! Vooral in deze tijd is het niet ieders keus om werkloos of ‘arm’ te zijn. Ik zit zelf ook in deze situatie, en dat is ontzettend k*t! Vooral omdat je er zelf gewoon helemaal niks aan kunt doen, het voelt zo machteloos.

  Beantwoorden
 3. Marjolein - Made of Yellow
  Marjolein - Made of Yellow zegt:

  Wat zijn er eigenlijk veel gezegdes die met armoede in verband staan. Het maakt zeker creatief en het is niet verkeerd om bewust te consumeren, al is echte armoede een verdrietig iets.

  Beantwoorden
 4. Lizette
  Lizette zegt:

  Ik vind de uitspraak armoe is de moeder van alle kunsten eigenlijk wel positief. Mensen met minder zijn vaak vindingrijk en mensen met veel kunnen daar denk ik best wel van leren.

  Beantwoorden
 5. rachel
  rachel zegt:

  ik kijk mijn ogen uit op facebook voornamelijk hoe mensen met 3 of 4 kids van 50 per week rond moeten komen, hoe creatief ze dan wel niet zijn met het !edenken van menus! ik lieg er niet om maar hier is het elke dag tussen de 60 en 65 euro boodschappen! ik heb daarom respect voor mensen met minder !

  Beantwoorden
 6. Lodi
  Lodi zegt:

  Wanneer je minder te besteden hebt, kan je zeker vinding rijk worden, ik denk wel at het moeilijk is, zeker als er dreiging is van verlies van woning etc.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)