De zwijgende meerderheid

zwijgende meerderheid

Wie is nu toch eigenlijk die zwijgende meerderheid? En waar komt ze vandaan.

Op zoek dus naar deze bijzondere meerderheid. Waar zit ze, wat denkt ze?
We moeten haar wel vinden: want wie zwijgt stemt toe, dus als ik die nikszeggende meerderheid voor mijn karretje span, dan ben ik helemaal binnen!

Die eerste die dat door had was niemand minder dan Nixon. Richard Nixon.
Daar stond ik ook van te kijken, want ik had toch altijd het idee dat dat een beetje een domme man was.
Maar de uitvinding van de zwijgende meerderheid is ronduit geniaal te noemen. Nixon bracht hem ter berde, toen hij moe begon te worden van de enorme demonstraties tegen de oorlog in Vietnam. De Vietnam oorlog woedde toen al een tiental jaar, niemand wist hoe het verder moest en vele Amerikanen vonden ook dat het niet verder moest, maar dat Amerika zich terug moest trekken uit Vietnam in plaats van er napalm op te strooien.

Tot dan toe had Amerika nog nooit een oorlog verloren. En Richard Nixon had er echt geen zin in, de eerste Amerikaanse president te zijn die een oorlog verloor en dan nog wel tegen zo´n klein Aziatisch land. (de geschiedenis leert ons: kijk uit waar je bang van bent..) Dus hij riep dat de silent majority het helemaal met hem eens was. En zie: de zwijgende meerderheid was geboren.

wat wil de zwijgende meerderheid

Het zal jullie nu niet meer verbazen dat de huidige Amerikaans president, Donald, ook heel erg goed op de hoogte is, wat de zwijgende meerderheid wil. Muren tussen de VS en Mexico en transgenders uit het leger, van die dingen.

Hier in Nederland hebben we Geert, die kent de zwijgende meerderheid goed. Hij weet hoe ze heten: Henk en Ingrid. Het wordt toch knusser he, als je ze bij naam kent, vind je niet?

Nu weten we waar de zwijgende meerderheid is ontstaan en kennen we wat mensen die haar kennen. Maar wat kunnen we er zelf mee, op persoonlijke basis?
Ik denk twee dingen. Ten eerste: zorg dat je geen zwijgende meerderheid bent. Maak duidelijk wat je denkt. Doe het respectvol ( dat hoef ik niet tegen je te zeggen, toch) en als het ff kan met een vleugje humor. Ten tweede: zodra iemand zegt: men/de massa/iedereen/de zwijgende meerderheid/ wil dit (of wil dit niet), dan vraag jij onmiddellijk: hoe weet je dat?

like Like
9 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Wat een mooi artikel. Vooral het zinnetje zorg dat je niet bij de zwijgende menigte hoort maar geef je mening respectvol vond ik erg mooi. Respect is iets wat tegenwoordig nog wel eens ontbreekt en dat is jammer. Als ik bijv een negatieve recensie moet plaatsen (Nou ja moet) Dan breng ik het wel altijd met respect en probeer ook de positieve punten te behandelen.

  Beantwoorden
 2. Wanda
  Wanda zegt:

  Ik kan er altijd slecht tegen als andere iets voor mij bepalen, ik geef gewoon liever mijn eigen mening zodat we er over kunnen praten en kunnen kijken hoe we er allebei in staan.

  Beantwoorden
 3. Thomas Culinair Foodblog
  Thomas Culinair Foodblog zegt:

  Zo met je eens. “men” wil dit en dat, dan zeg ik ook altijd wie is ‘men”. Kom met feiten, maar doe geen aannames op deze manier.

  Beantwoorden
 4. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Ik ben het met je eens dat het belangrijk is je stem te laten horen, tegelijkertijd schreeuwen er nu soms wel erg veel mensen…

  Beantwoorden
 5. Lodi
  Lodi zegt:

  Duidelijk beschreven en ik hoor zeker niet tot de zwijgende meerderheid, ik geef mijn mening maar wel op een respectvolle manier en ik schreeuw hem niet, probeer deze ook niemand op te dringen, maar heb deze zeker wel.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)