Hij meurt, woorden waar je een hekel aan hebt.

meuren

Ik geef onmiddellijk toe dat ik uit een nest kom, waar het ABN tot heilig standpunt was verheven.Bij ons thuis: geen schuttingtaal, vooral niet als er bepaalde lichaamsdelen in voorkwamen, geen gevloek, geen dialectwoorden en zeer zeker ook geen enkele vorm van dialect.
Dat laatste was, in het stadje onder de rook van Amsterdam waar ik opgroeide nog al eens een lastige. Deze eisen werden natuurlijk niet alleen aan ons gesteld, maar ook aan alles wat we mee naar huis brachten…..

Achteraf gezien, ben ik mijn moeder heus wel dankbaar voor het keurige Nederlands dat ik als vanzelf bezig. Nou ja, meestal. In de loop der jaren heb ik genoeg taal geleerd, waar mijn lieve moeder van zou ijzen. (Die term hebben jullie vast nog nooit of in geen honderd jaar meer gehoord…)

Over het algemeen heb ik geen moeite met schuttingtaal en voel ik me niet direct gekwetst als iemand in een boze bui, of als ze met een  hamer op haar vingers slaat, een stevige en  hardgrondige vloek slaakt.
Ook met een dialect heb ik geen moeite. Dat wil zeggen: zolang je het niet doet in een functie waar iedereen je moet kunnen verstaan, of waar je een voorbeeld functie hebt.

meuren dus

Dit gezegd hebbende, moet me van het hart dat er toch woorden zijn, die ik dus echt vreselijk vind ( behalve verkleinwoorden). En daarvan is meuren. Voor de mensen die net als ik opgevoed zijn met een (te) nette moeder, dit woord betekent stinken of winden laten (wat zeker ook stinkt). Ook wel onaangenaam ruiken, wat dan wel weer keurig net is

Ik heb dat mijn hele leven zo’n vreselijk vies woord gevonden. Stinken: best. Maar meuren??
Nee, alsjeblieft….ga weg. Bahhhh, dat is echt vies.

Hoe komt een mens aan zo’n weerzin tegen een woord. Vandaag ontdekte ik het tijdens mijn Franse les, waar ik dapper werkwoorden in de derde groep zat te vervoegen. In deze groep bevindt zich ook het werkwoord mourir. Ik vervoegde geheel volgens de regels: Je meurs, tu meurs, il meurt.
Ik sterf, jij sterft, hij sterft…

lees ook eens : sloffen en spreekwoorden

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)