Aardbeien kopen met je neus

aardbeien

Ik lees (ergens in een krant) dat de meest verkochte aardbeien, nog niet de lekkerste zijn.

Eerlijk gezegd, daar heeft een mens toch geen krant voor nodig. Ik noem dat on-nieuws. Niet te verwarren met nep nieuws. On-nieuws is nieuws dat geen nieuws is, omdat iedereen dat allang weet.

Dit schrijvende, vraag ik me af of het wel klopt wat ik zeg….Zouden er mensen zijn, die nog nooit van hun leven ergens in een tuin een verse aardbei hebben geplukt, die ze onmiddellijk hebben opgegeten?
Die niet die sensatie kennen, van een zondoorstoofde aardbei, hup, zonder suiker, zonder slagroom, in je mond stoppen en opeten?

Je hoeft maar een keer een pluk-verse aardbei op te hebben, om die smaak nooit meer te vergeten.
Ik weet nog dat ik als basisschool kind in de Franse Pyreneen kampeerde. Daar groeide wilde bosaardbeitjes, heel klein en heel intens van smaak. Zie je? Het is bijna vijftig jaar geleden en ik weet het nog…

Even een waarschuwend woord: In Nederland zie je soms ook van die kleine wilde aardbeitjes. Denk dan niet: ooooh volgens Felice zijn die ontzettend lekker! Dat zijn ze niet. Het zijn niet de echte, het is een stomme bodembedekker. Je hoeft niet bang te zijn, dat je je vergist en er toch een in je mond steekt: ze ruiken niet!

Geur en aardbei

Een aardbei, heeft met alle zomerfruit gemeen, dat hij snel van plant naar klant moet. Dat gaat natuurlijk in onze moderne maatschappij niet meer. Daarom zijn er aardbeien rassen ontwikkelt, waarbij de aardbei langer dan gebruikelijk goed blijft. Niks mis mee, nog steeds een aardbei, maar toch: minder lekker. Even gezond en voedzaam (ze zijn erg gezond, kijk maar bij Voedingscentrum.nl, daar vind je ook ontzettend veel lekkere recepten)

hoe kom je aan lekkere aardbeien

We hebben niet allemaal een boerderij in de buurt waar ze vers voor ons geplukt worden, maar de meeste mensen hebben wel een markt in hun stad of dorp. Ik weet niet waarom, maar op de markt verkopen ze vaak aardbeien die kort houdbaar en heel lekker zijn.

Hoe je er achter komt of een aarbei lekker is? Gewoon je neus achter na gaan! Loop langs de groentenkramen, snuf en snuif. Totdat je neusvleugels geraakt worden, door een heerlijke zacht-zoete geur. En dan weet je : deze kraam heeft ze! Aardbeien die net geplukt zijn!

like Like
Like
1
7 antwoorden
 1. Manon
  Manon zegt:

  Je moet echt even op youtube “keuringsdienst van waarde aardbei” intikken en kijken. Dan weet je waarom alle supermarktaardbeien gewoon niks is. Erg interessant.

  Beantwoorden
 2. Xiana
  Xiana zegt:

  In onze serre staan momenteel heel wat aardbeienplantjes te bloeien. Zo zalig even langs lopen en een vers aardbeitje plukken.

  Beantwoorden
 3. Henk
  Henk zegt:

  Maar die lekkere 🍓 zijn niet geschikt voor de supermarkt omdat ze een stuk kwetsbaarder zijn. Dus heb je daar de stevigere soorten. Ach ja, een ritje naar een landwinkel/ markt is ook nooit weg toch?

  Beantwoorden
 4. Alexandra
  Alexandra zegt:

  Ik heb ze in de tuin, verser gaat het niet worden. Mocht ik tekort komen dan haal ik ze in de landwinkel, zijn ze ook vers geplukt. Zalig!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)