Over Grootmoeders hutspot

grootmoeders hutspot

Was grootmoeders hutspot nu echt zo lekker?

Het is winter, het is koud of eigenlijk: het is helemaal niet koud. Het is nat en guur.
Gewoon van dat onaangename: ik wil niet naar buiten weer…
Het is weer voor stamppot.

Van alle stamppotten die Nederland rijk is en dat zijn er nogal wat, is boerenkool de meest populaire stamppot, op de voet gevolgd door hutspot.

iedereen houdt van hutspot…

Wat zou het zijn dat mensen zo dol zijn op hutspot? En dan nog bij voorkeur grootmoeders hutspot?
Want zo lekker zal die hutspot toch niet geweest zijn?
Laten we wel wezen: het is armoe voedsel. Nu zijn er in de Italiaanse, Spaanse en Franse keuken genoeg voorbeelden van meer dan verrukkelijk armoe-voedsel. Denk alleen maar eens aan de Franse uiensoep. Er is geen groente die makkelijker voorhanden is, beter te bewaren is en daarbij ook nog eens supervoordelig is, dan de ui.

En dat brengt ons weer bij grootmoeders hutspot, want uien had oma genoeg in voorraad, net als winterpenen, die weinig onderdoen voor uien wanneer het gaat om beschikbaarheid en de mogelijkheid om ze te bewaren. Oma moest het tenslotte zonder ijskast  en Albert Hein doen…

grootmoeders hutspot en het klapstuk

Bij hutspot (en zeker in de ouderwetse variant) hoort onverbrekelijk klapstuk. Een stuk koeienborst.
Fijn dooraderd en soms met een beetje een spekrandje eromheen. Om het eetbaar te krijgen te krijgen moet het 3 uur opstaan. Vlees wat 3 uur moet stoven, dat kan nooit erg lekker zijn. En van bouillonblokjes had oma nog nooit gehoord. Wel gaven grootmoeders elkaar fluisterend de tip door, dat je de wortelen, uien en aardappelen moest koken in het vocht waar het klapstuk in gaar was getrokken.

De laatste uien, aardappelen en wortels van de winter, samen gestoofd met een stuk rundvlees waar door het lange trekken geen smaak meer aanzat..Voila: grootmoeders hutspot

O nostalgie

We kunnen ons de vraag stellen: is onze hutspot met worst en mosterd, niet verre te verkiezen boven die van oma?
Er is natuurlijk niets mis met een beetje nostalgie, maar als het om eten gaat, moet je oppassen

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)