Bespiegelingen over een roerei

roerei

Als mijn vader vroeger een roerei maakte, mocht hij graag het volgende verhaal vertellen:

“Ik had twee weken verlof en bracht die door in de bergen” ( het verhaal speelt zich ergens op Java af, vraag me niet waar ) Op een dag kwam een Engelsman naar mij toe.  Hij zei: ” ik merk dat u Maleis spreekt. Zou u alstublieft aan de staf willen vragen om mij een ander ontbijt te serveren. Ze denken dat ik, omdat ik Engelsman ben, eieren bij mijn ontbijt wil. Dat is best aardig van ze. Maar ik eet nu al drie weken roerei…”

Iedere familie heeft zo haar verhalen. Dit is er een van ons.
Helaas vertelt het verhaal niet, of de beste man hierna drie weken gebakken eieren bij zijn ontbijt kreeg…

Het is zo onderschat

Een roerei, is zo’n onderschat gerecht. Wat is er eenvoudiger dan een roerei maken? Nou dat is er een volkomen verknallen!
Men klust een ei met teveel melk, zet de pan op een veel te hoog vuur. Roert als een malle. En VOILA wat hebben? Een stel keiharde ei kruimels.
Een andere manier van roereieren oneetbaar maken zag ik in een ontbijt café. Men neme een zak eierpoeder, gooi er water bij. Breng het mengsel even aan de kook en serveer het vervolgens in een prachtige zilverkleurige warmhoud schaal. Ik heb er een hapje van geproefd. Het smaakt naar helemaal niks…

De juiste methode is helemaal niet moeilijk. Per ei neem je een halve eierdop melk. Kluts de boel goed door elkaar, klein snufje zout. Laat het mengsel in een pan glijden, waar de boter zachtjes staat te bruisen…. Wacht, wacht, wacht. Als de boel gaat stollen, roer je het twee keer om.  Dan laat je het warm, zacht en smeuïg op een bord glijden, waar een stevige boterham met roomboter ligt te wachten…Hemels.

Of je nu wel of niet lekker roereieren kan klaarmaken, dat maakt natuurlijk niet zoveel uit. Wat me opvalt, is dat zoveel zaken in het leven eigenlijk “roerei” zijn. Het is net niks, terwijl je er met een heel klein beetje inspanning en aandacht, zoiets lekkers van zou kunnen maken..
En we doen het niet. Omdat we haast hebben, omdat we denken dat het ingewikkeld is. Omdat we niet beter weten.
Ik wens jullie lezers veel roerei toe: warm, zacht en smeuïg.

lees ook: Kon jouw moeder koken?

like Like
Like
1
12 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)