Lekker en goedkoop in de armoekeuken: blote billetjes in het gras.

blote billetjes in het gras

blote billetjes in het gras, niet alleen voor kanibalen

Volgens mij is de naam bekender dan  het gerecht zelf…Ik weet niet hoe het met jullie is, maar ik hoor nu nooit eens iemand zeggen: ” o, ik eet vanavond blote billetjes in het gras..”
En dat terwijl ik denk dat je kinderen goed aan het eten zou krijgen met dit gerecht met zo’n kannibalistische naam.

Voor de mensen die echt niet weten waar ik het over heb: een stamppot van snijbonen, witte bonen en aardappelen. De snijbonen zijn het gras, de witte bonen de blote billetjes.

Wat moeten we met die blote billetjes in het gras?

 Maar het is een beetje uit, die blote billen. Het is ook een eersteklas armoe-recept en vele van deze gerechten zijn verrassend lekker, maar niet allemaal…En laten we eerlijk wezen: de armoe keuken van landen als Italië en Spanje kon rijkelijk beschikken over knoflook, majoraan en andere kruiden, terwijl de Hollandse keuken het moest stelen met peper en zout. En een beetje kaneel op zon en feest dagen…

Blote billetjes is van oorsprong een stamppot. Tja Nederlands he. Bij ons moesten overal aardappelen in zitten. Nu is dat maar goed ook: in aardappelen zit veel vitaminen C. In de winter kwamen de snijbonen uit een weckpot, of – nog erger – ze waren ingelegd in zout. Er zat geen smaak en geen vitamientje meer aan.
We praten hier dus over een stamppot van aardappelen en witte bonen met flinters groen, zonder smaak.

Ik weet niet wie van jullie wel eens een combinatie van bonen en aardappels heeft gegeten, maar ikke wel. Het was een once in a lifetime experience… Het is gewoon puur beton.

aardappelen aan de kant

Gelukkig voor de Nederlandse bevolking veranderde de receptuur in de 20-er jaren van de vorige eeuw. Men schoof de aardappelen wat meer aan de kant en gebruikte meer witte bonen en verse snijbonen. Met wat spek of worst, werd het geheel redelijk eetbaar.

Mocht je het eens willen proberen die blote billetjes in het gras: kook verse snijboontjes beetgaar. Meng er een blik opgewarmde witte bonen doorheen. Serveer met een gekookt piepertje en plakjes rookworst (om in stil te blijven zou ik zeggen: van de Hema) en eet smakelijk!

lees meer over de armoe keuken en lees : over de pieper gesproken

like Like
7 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Oooh wat super leuk om dit gerecht hier tegen te komen. Eerlijk gezegd was dit gerecht verdwenen ergens in mijn achterhoofd maar toen ik het op jou blog zag kwamen de herinneringen weer boven. Mijn oma maakte dit altijd en ik vond het heerlijk. als ze een paar dagen bij mijn papa kwam logeren nam ze altijd een aantal bakjes mee voor in de vriezer.

  Na het overlijden van mijn oma en vader heb ik dit nooit meer gegeten dus ik moet het snel eens maken.

  Beantwoorden
 2. Krystle/Batboy
  Krystle/Batboy zegt:

  Jaren geleden vertelde een collega mij over blote billen in het gras en had er nog nooit van gehoord. Zo’n grappige naam en dat vinden mijn kinderen ook, dat kan ik ze wel voorschotelen dus haha

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)