Lekker en goedkoop in de armoekeuken: salade Niçoise

salade nicoise

 Je zou het niet zeggen, maar de wereld beroemde salade Niçoise, komt regelrecht uit de armoekeuken.
Al zal ik de eerste zijn om toe te geven, dat ze tegenwoordig echt niet arm meer is…Over deze salade zijn vele koks en kokkinnen het oneens: wat is nu HET echte recept voor de salade uit Nice? Het antwoord daar op is heel eenvoudig: dat recept bestaat niet.

De oorsprong van de salade Niçoise

Zoals de naam al zegt: dit gerecht vind haar oorsprong rondom Nice. Een mooie stad aan de Middellandse zee, waar vele dure jachten in het zonnetje in de haven liggen te wachten op filmsterren en prinsessen.
Maar ruim twee honderd jaar was het leven er niet zo heel idyllisch: het was er warm, de grond was arm. Het best moeilijk als eenvoudige boer of visser om in je levensonderhoud te voorzien.
De salade Niçoise bestond uit wat olijven, ansjovisjes en tomaten en uien.


De boerin of vissersvrouw, sneed alles in kleine stukjes, gooide het in een kom en…klaar was de salade Niçoise. Het lekkere zat hem in het feit dat allesgeruime tijd in die schaal klaar stond. De vetten van de vis, de olie van de olijven, mengden zich met het sap van de tomaten en uien.

Probeer het maar eens. Het levert een overheerlijke salade op.

Toen de mensen rijker werden, werd de  salade dat ook. Men gooide er eens een eitje bij. Wij beseffen ons dat niet meer zo, maar eieren zijn ook seizoen producten, in de winter leggen de kippen niet.

De beroemde Franse Kok Escofier, bedacht dat het vast lekker zou zijn om eens wat sperziebonen en aardappelen aan de salade Niçoise toe te voegen. En zo ontstond de maaltijd salade die we nu kennen.

Dus weet je wat je doet? Je mengt tomaten zoals hier boven beschreven en je voegt lekker toe wat je toevallig nog in je ijskast hebt liggen.
Gaat beslist goed.

lees ook geef mij maar een stroopwafel

Lees ook eens : recept voor het schrijven van een verhaal

like Like
7 antwoorden
 1. Saskia
  Saskia zegt:

  ik heb die salade eerlijk gezegd nog nooit gehad. Maar lijkt me een prima salade. Hier thuis gooi ik in mijn salade wat ik nog heb liggen… sperzieboontjes van de avond ervoor, gekookt eitje erbij…. lekker!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)