Lekker en goedkoop in de armoekeuken: flapjacks

flapjacks

In de lekker en goedkoop keuken van VrouwenPower vandaag aandacht voor de flapjacks.
Flapjacks komen oorspronkelijk uit Engeland. Hier in Nederland hebben wij hem pas de laatste tien ( of twintig, daar wil ik vanaf zijn) jaar leren kennen als: de mueslireep.

Cake zonder eieren.

In Engeland noemen ze flapjacks ook wel de cake zonder eieren. En daardoor weten we zeker: Dit is echt een recept uit de armoe-keuken. Een moeder kan het maken met restjes die ze nog in huis heeft.

Flapjacks en Havermout

De basis van flapjacks is havermout en dat is volgens mij ook de reden waarom ze nooit echt in Nederland zijn doorgedrongen: wij zijn – volgens mij – niet zo’n havermout etend volk.
We eten de laatste 20 jaar wel vaker muesli dan vroeger, maar ik heb nog steeds niet het idee dat dat erg standaard is. Muesli kan je ook prima gebruiken als je flapjacks wil maken

Het basisrecept voor flapjacks:

  • 225 gram havermout
  • 100 gram suiker (of donkere bruine basterdsuiker, dat is lekkerder)
  • 80 gram stroop ( maakt wel een beetje uit welke)
  • 180 gram roomboter

Verwarm de oven voor op 180 graden. 

Smelt de boter, roer suiker en stroop door de gesmolten boter totdat ze helemaal zijn opgelost.
Haal je pan van het vuur, strooi de havermout erdoor. Giet het geheel in een ingevette bakvorm ( als je er een bakpapiertje inlegt, gaat het beter)
Zet het geheel 20 minuten in de oven

Laat de flapjacks een beetje afkoelen en snij hem dan in gelijke repen. Wacht niet te lang met het snijden, als de koek nog warm is, gaat het namelijk makkelijker dan als hij helemaal is afgekoeld.

Variaties

Dit is zo’n leuk recept omdat je er zelf van alles mee kan doen. Ook als je totaal geen keukenprinses bent. Ook als je – bijna – niks in huis hebt.

Experimenteer met nootjes, kokos, rozijnen ( dat restje dadels waar je van af wil) stukjes chocola, snippers appel….Leef je uit.

lees ook eens: aardbeien kopen met je neus of zeg het met bloemen, maar wat zeg je

like Like
Like
2
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)