Lekker en goedkoop, in de armoekeuken: hachee

hachee

Hmmm, heerlijk zeggen jullie allemaal, lekker hoor hachee.
Maar sinds wanneer hoort hachee thuis in de armoe keuken?

Hachee hoort in de armoekeuken omdat je je het prima kan maken van de mindere stukjes van de koe. De niet zo malse gedeelten, die je alleen zacht krijgt door lang (heel lang) te stoven. Zie je? Een typisch gerecht uit de armoekeuken: maak het lekker door het lang op te zetten

Grappig he, vroeger hadden ze geen geld om fatsoenlijk vlees te kopen, maar tijd genoeg om de minder malse lapjes uren te laten stoven. Wij hebben over het algemeen het geld wel voor magere runderlappen, maar….we hebben de tijd niet om dat pannetje uren te laten stoven….

Hoe maak je hachee?

Een onmogelijke vraag: elke oma en/of buurvrouw heeft het ultieme recept, ik raad je ook dringend aan het daar te gaan vragen. Mijn oma zette de lapjes op, op een petroleumstelletje (wat stonk dat ) dus dat recept kan ik niet meer na maken. Om de een of andere reden, vind ik het geen probleem me met het sudderplaatje van het gasfornuis te behelpen.

Als je geen buurvrouw hebt…

Hier het recept

Neem een kilo doorregen runderlappen en flink veel ui.
waar zouden we zijn in de armoe keuken, zonder ui, ik vraag het me dikwijls af.
Snijdt het vlees in dobbelstenen, als je wil kan je het vlees even door de bloem halen.
Pak het vlees aan alle kanten in een flinke kluit boter aan. Schep het vlees uit de pan, doe de uien erin. Laat die uien op een zacht vuurtje een kwartiertje (minstens) bruin en zacht en zoet worden.
Vlees terug, een flinke scheur bouillon (van een blokje) erbij. Blaadje laurier, kruidnagel, peper en zout (niet te veel de bouillon is ook zout) en….een scheut azijn en een lepel stroop.

Deksel op de pan, pan op sudderplaatje. Minstens 4 uur laten staan. Ik zei het al: je hebt geen geld nodig, alleen tijd…

Waarom azijn en stroop in de hachee?

Azijn is zuur (wist je nog niet) en dat zuur breekt de bindweefsels in het vlees af. Zo wordt het lekker mals. De stroop heft het al te zure van de azijn op en zo krijg je heerlijk malse hachee.

over oma’s gesproken: lees ook eens : het schort

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)