een koekje van eigen deeg

koekje

Als er nu een spreekwoord is waar ik de pest aan heb, dan is het wel: een koekje van eigen deeg.
Het heeft zo’n bijsmaak, vind je niet? De bijsmaak van een goedkoop baksel,, gebakken met margarine in plaats van roomboter en net te weinig suiker en teveel smaak essence.
Een bijsmaak van gnagnagna…lekker net goehoed. Een smaak van: “dat zal je leren…”

Wanneer we de betekenis van het spreekwoord kijken luidt dat gewoon: (=iets geven (of krijgen) wat oorspronkelijk bedacht is door degene die het krijgt (of geeft))

niks mis, met dat koekje…

Niks mis mee, zou ik zeggen. De krijger wordt gever. Waar komt dan dat negatieve gevoel vandaan. Waarschijnlijk omdat we dit spreekwoord nooit positief gebruiken. Voorbeeld: een vriendin geeft jou voor je verjaardag een prachtig cadeau. Jij op jouw beurt besluit om haar op haar verjaardag ook zo te verwennen. Denk je dan dat iemand tegen die vriendin zegt: “hahaha, mooi een koekje van eigen deeg?” nee hoor ze zeggen: “o, wat een mooi cadeau!”

Dat koekje van eigen deeg, halen we tevoorschijn als de vriendin, haar vriend bedriegt, zoals hij haar ook al drie keer bedrogen heeft…. Of een andere relationele misser, die aangeeft dat de koek tussen die twee eigenlijk wel op is.

dat is andere koek

Dat kan misschien komen doordat de jongeman in kwestie de boter alleen op zijn koek wil hebben, hij wil alles voor zichzelf houden en gunt een ander niks . Tja dan blijft het natuurlijk niet koek en ei, in een relatie. Het wordt pas echt echt erg als hij de koek gaat boteren; dan geeft hij iemand een pak rammel…
Maar voor je nu conclusies gaat trekken over het minne karakter van die jonge man, even een welgemeende waarschuwing: Ieder bakt zijn koek zoals hij hem eten wil, iedereen doet wat hem haar het beste lijkt. En  dat valt voor een buitenstaander soms lastig in te schatten.

En tenslotte: en dat is de beste raad die ik je kan geven: Je moet niet alles voor zoete koek slikken!

lees ook eens: de twee taartjes van Belinda
of lees: over smaak kan je zeker twisten

like Like
8 antwoorden
  1. Wanda
    Wanda zegt:

    Een koekje van eigen deeg klinkt inderdaad negatief, terwijl het dat helemaal niet hoeft te zijn natuurlijk. Wat dat betreft moet je inderdaad niet alles voor zoete koek slikken.

    Beantwoorden
  2. Mandy
    Mandy zegt:

    Wat weer een leuk artikel! Ik vind het eigenlijk wel een leuk spreekwoord want je zegt hem nooit zomaar. Past vaak zo goed bij de situatie

    Beantwoorden
  3. Lizette
    Lizette zegt:

    Ik gebruik en hoor deze ook alleen met een negatieve klank. Maar met je aanvulling dat iedereen zijn koek eet zoals ‘ie wil, is het toch een stukje objectiever.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)