Over smaak kan je zeker twisten

kunstwerk

hoe kijk je naar een kunstwerk?

Over smaak valt niet te twisten, zeggen mensen en dan verstomt het gesprek.
Weet je hoe jammer dat is? Nee, mooi! Dan heb ik wat uit te leggen.

Je kent allemaal die situatie waarin persoon A het kunstwerk mooi vindt en persoon B op hetzelfde moment zegt dat ie dur niks an vindt. We weten allemaal zeker: hadden ze van elkaar geweten dat ze verschillende menigen hadden over het kunstwerk, dan hadden ze tactvol gezwegen. Nu doen ze het af met een half lachje: ach…over smaak…

Weet je hoe jammer dat is. Want wat vind persoon A nu zo mooi aan het kunstwerk? En wat staat B nu zo tegen…
Ze hoeven het van hun levensdagen niet eens te worden, maar eens kijken door de ogen van een ander, dat is toch leuk? Dat verruimt de blik! Dat alleen al is een goede reden om het over kunst te hebben.

wat raakt je in een kunstwerk

Nu is het me wel eens opgevallen dat veel mensen het heel erg lastig vinden om uit te leggen, wat het nu precies is dat ze raakt, op welke manier dan ook. En dat is het ook wel lastig. Want je kan natuurlijk een potje heel interessant gaan doen over textuur en uitsnede en stijlperiode , maar dan nog heb je het niet over je gevoel bij een kunstwerk.

Kortgeleden ontdekte ik bij mezelf dat het feit of ik iets mooi vind of niet bepaald wordt door 2 heel verschillende zaken. De kleur en vorm. Ik hou niet van groen en niet van stekelige vormen. Daar valt niet over te twisten, dat is niemands schuld en dat is ook verder niet fout of goed. Het kunstwerk zal in principe prachtig zijn, maar als het stekelig en groen is haak af. En op groen en stekelig heeft ieder mens haar eigen variaties.

Het tweede aspect is veel makkelijker om over te praten: hoe staat het object in de omgeving?
Als jij iemand bent die van veel ruimte houdt, en grote vlakken, vind je – ik zeg maar wat – een groot schilderij  met maar twee kleuren aan de muur en verder niks, heel prachtig. Maar ben je iemand die houdt van veel en druk, dan vind je het op dat moment schilderij helemaal niks.

Maar als datzelfde schilderij het middelpunt was geweest van een heleboel kleine schilderijtjes, dan had je het misschien prachtig gevonden.

Zeg nou zelf, over dat soort zaken kan je toch heerlijk filosoferen.
lees ook ens wat over een brei kunstwerk ! en over variaties op een thema

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)