Vrijdag de dertiende

vrijdag de dertiende bijgeloof

Het is vrijdag de dertiende en ik besluit het noodlot te tarten: ik ga op zoek naar een zwarte kat.


Maar hoe ik ook mijn best doe, mijn lapjeskat vriendelijk vraag om mee te zoeken, er is geen zwarte kat die mijn pad wil kruisen, vandaag.

Ook onder een ladder doorlopen wil niet lukken. Hoewel er nog heel wat storm schade te repareren valt, zijn er geen ladders te zien op straat. Het kan zijn dat dat te maken heeft met het feit dat het keihard regent…

En dat het keihard regent zorgt er voor dat ik niet een paar uur in de tuin kan werken, iets waar ik me toch erg op verheugde. Tja, het is kennelijk wel echt vrijdag de dertiende, de dag van pech, ongeluk en tegenslag.

Wat hebben we toch tegen vrijdag de dertiende?

Persoonlijk heb ik niks met bijgeloof, behalve dat ik het reuze grappig vind. Maar ik ben altijd wel nieuwsgierig: Hoe komen mensen  toch aan deze onzin?
ik verwachtte, dat ik voor het antwoord op deze vraag diep de analen van de geschiedenis in moest duiken. En daar kreeg ik geen ongelijk in….

Noorse sagen:
 We gaan terug tot in de Noorse sagen. 12 goden zaten gezellig aan een potje bier, maar toen kwam Lodi binnen, de god van list en bedrog. Met een list wist Lodi Balder, de meest geliefde god van allemaal, te doden…
Iedereen in de rouw: je ziet dertien goden was er en teveel.

De bijbel:
in de bijbel is 12 het magische getal: 12 discipelen, de 12 stammen van Israël. Bij het laatste avondmaal zaten 12 discipelen plus Jezus aan: dertien in het totaal dus. Nou dat is ook niet goed afgelopen…

Heksen:
op vrijdag nacht komen de heksen samen. Ze nemen allemaal hun zwarte kat mee, dat voorspeld al weinig goeds natuurlijk. En het gaat helemaal fout als er 12 heksen samenkomen, want dan komt de duivel als dertiende gast…
En nu begrijp je ook de term: duivelsdozijn.

En het regent nog steeds…..

lees ook: what’s app: antwoord geven

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)