QR-code. door Irene

qr code

zomaar eens wat gedachten die naar aanleiding van de QR-Code door mijn hoofd spoeken

Vanwege de deze week geïntroduceerde maatregelen, waarbij je op steeds meer plekken je QR-code moet laten zien, is de vaccinatiegraad al omhooggegaan. Dat was waarschijnlijk ook de bedoeling van de maatregelen zegt mijn cynische geest.


Het overgrote deel van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd. Dus die kunnen gemakkelijk even hun QR-code oproepen en doen waar ze zin in hebben. De rest van de maatregelen zijn niet zo beperkend. De anderhalve meter werd toch al niet nageleefd of juist wel, ook al hoefde het niet meer. Het mondkapje is ook niet zo erg toch, kun je rustig zonder make-up de straat op, zo heeft alles ook nog voordelen.
Voor de niet gevaccineerde zijn de maatregelen een stuk rigoureuzer. Je gaat je toch niet laten testen als je even met een vriendin op een terrasje neer wilt strijken voor een kopje koffie met appeltaart met slagroom. Als je drie keer per week gaat sporten, wat hartstikke gezond is, moet je als ongevaccineerde een strippenkaart aanvragen bij het teststation. Dat doet toch niemand.

wie heeft er geen QR-code


Wie zijn die ongevaccineerde nou eigenlijk? Iedereen leest in de krant dat de gereformeerden uit de biblebelt een probleemgroep zijn.
Dan heb je nog de groep die denkt dat een 5g-chip geïmplementeerd krijgt. Die neemt echt niemand serieus en die ga je ook niet overtuigen, die worden alleen maar bozer. Wat mij opvalt is dat de grootste groep niet-gevaccineerden mensen zijn met een niet-westerse achtergrond zijn. De zogenaamde Kutmarokanen dus, of Turken, weet ik veel.
En nu gebuert er iets,wat ik dus bijzonder fascinerend vind.

Je zou verwachten dat partijen als de PVV en FVD dit zouden aangrijpen om hun tomeloze haat jegens moslims uit te venten. Ze zouden nog een punt hebben ook. Niks van dat alles, beide partijen verzetten zich tegen de maatregelen, ondanks deze uitgelezen kans.
Ik ben bang dat ik wel begrijp waarom. Hun achterban wil dit niet horen, daar zitten namelijk ook heel veel ongevaccineerden tussen, die willen natuurlijk niet heel graag samen met de moslims in een hokje worden gestopt. Die hypocrisie vind ik wel een zekere charme hebben.

Het maakt mijn wereldbeeld niet beter, maar ik kan er met een grimlach naar kijken.

lees ook eens: is de pech weg?

like Like
12 antwoorden
 1. Frédérique
  Frédérique zegt:

  Een gekleurd stuk met weinig onderbouwing. Er worden lukraak wat groepen genoemd ‘gereformeerden’, ‘de achterban van FVD en PVV’ en ‘zogenaamde Kutmarokanen dus, of Turken, weet ik veel’. Dat de vaccinatiebereidheid oploopt met de leeftijd, daar heb je het bijvoorbeeld niet over. En die opmerking over Marokkanen en Turken – laat ik daar maar niet eens over beginnen. Ik denk dat juist bij zo’n onderwerp het belangrijk is om niet van alles te gaan roepen als je niet veel weet. Ik ben van mening dat juist dat geroep zonder enige achtergrondkennis de grootste boosdoener is bij de verdeling in de maatschappij.

  Beantwoorden
  • Irene
   Irene zegt:

   Uiteraard is het enigszins gekleurd, het is namelijk een column en daarin neem je meestal een bepaalde inkijk in en natuurlijk is die persoonlijk gekleurd. Overigens zijn de genoemde groepen aantoonbaar de groepen met de laagste vaccinatiegraad, dat heb ik niet zelf verzonnen. Dat veel roepen zonder achtergrondkennis leidt tot polarisatie ben ik helemaal met je eens. Ik ben er dan ook niet trots op dat ik me af en toe laat verleiden aan de polarisatie mee te doen, maar ja, ik ben ook maar een mens en het wordt me af en toe ook wel eens teveel.

   Beantwoorden
 2. Puk
  Puk zegt:

  Ik ben gevaccineerd en laat graag bij het zwemmen of horeca mijn QR code zien. Jammer dat er mensen zijn die zich niet willen laten vaccineren, wat uiteraard hun keuze is. De Spaanse griep duurde 2 jaar destijds met een grote opruiming onder de bevolking ,Hadden ze een vaccin gehad waren er ws minder mensen overleden. Vermoedelijk gaan we in de toekomst nog wel eens een onbekende bacterie tegenkomen welke grote gevolgen kan hebben.

  Beantwoorden
 3. Rory
  Rory zegt:

  Het is een discussie waar ik mij liever niet in meng, maar waar ik zeker wel een mening over heb. Maar ja, het lijkt alsof men elkaar wil overschreeuwen met zijn of haar idee en mening en daar pas ik voor. Overigens zie ik dat juist met name bij de ongevaccineerden de neiging tot het verkondigen van de mening heel hoog lijkt. Maar misschien is dat wel wat toevallig in mijn tijdlijn verschijnt. Hoe dan ook zorgt het voor een tweedeling die ik heel zorgwekkend vind.

  Beantwoorden
 4. Mandy
  Mandy zegt:

  Ik ben niet gevaccineerd en ik zal je heel eerlijk vertellen dat ik mij mening niet meer durf te zeggen. Ik heb respect voor iedereen zijn keuze, ook voor de gevaccineerden maar ik heb vaak het gevoel dat dat andersom niet zo is

  Beantwoorden
 5. Janet
  Janet zegt:

  Ik vind het een lastige. Ik ben zelf gevaccineerd en ben inmiddels op het punt gekomen dat ik over de ongevaccineerde denk ‘doe niet zo moeilijk en haal die prik gewoon’. Ik snap echter ook dat iedereen het recht in eigen hand heeft en dat is ook prima. Ik ben een beetje klaar met de hele discussie denk ik. Mijn QR-code is gelukkig inmiddels al meermaals gebruikt. :)

  Beantwoorden
 6. Lizette
  Lizette zegt:

  Ik vind het een heel moeilijk onderwerp. Ik ken niet gevaccineerden die hele duidelijke redenen hebben om niet te kunnen vaccineren en ze worden compleet buitengesloten. Dat doet me wel pijn om te zien.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   het is natuurlijk zo dat het voor het effect van ongevaccineerd zijn, niet uitmaakt om welke reden dat is….wanneer je niet kan vaccineren, maar wel graag zou willen, is het natuurlijk heel naar dat je weinig kan.

   Beantwoorden
 7. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik denk dat er een dode hoek zit in heel de kijk erop. De gevaccineerd kan overal naar toe zonder controle, ja je moet je code laten zien. Maar dat is geen garantie dat je niks mankeerd.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)