Weet jij wat schrijfkoks zijn ??

schrijfkoks

Soms gebeuren er meerdere dingen tegelijk in je leven en dan kom je tot nieuwe inzichten.
En zo heb ik de schrijfkoks ontdekt…..

Een paar weken geleden reageerde ik op een recept in The Lemon Kitchen. Het was een leuk recept over gebakken feta, maar ik vond niet duidelijk wat ik nu met die granaatappelpitten moest doen. Dus daar maakte ik een opmerking over. Ik kreeg een allerliefste reactie terug. We hadden een leuk gesprek over onze favoriete kookboeksschrijvers en schrijfsters . Jamie Oliver voor haar, Claudia Roden voor mij en kwamen tot de conclusie dat een goed recept schrijven nog niet zo makkelijk is.

Vorige week, ging ik uitgebreid koken. Manlief was jarig en ik had hem een visbbq beloofd. Een bijgerechtje was aubergine met mozerella. Zag er heerlijk uit. Bij de ingredienten stond Parmezaanse kaas. Hmmmm verse Parmasaanse kaas…zo lekker. Bij het maken van de rolletjes, stond nergens, maar dan ook nergens wat ik met die Parmasaanse kaas moest doen… Nu heb ik meer dan 1 hersencel, dus ik kwam er wel uit.

 Hier had ik dus duidelijk te maken met een schrijfkok.

Van koks verwacht je dat ze van koken houden, dat ze niet alleen dol zijn op lekker eten, maar ook op het maken ervan. En dol zijn op het delen van hun kennis er ervaring. Dat is dus niet zo. Er zijn ook een heleboel schrijfkoks….Mensen die meeliften op het succes van grote kook-goeroe’s en kookprogramma’s. Die een recept overschrijven ( op een recept zit geen copyright) en klaar zijn ze…

Wanneer je er even over nadenkt, dan zie je dat de wereld vol zit met schrijfkoks.
Van die mensen die nauwelijks een eigen gedachte hebben, maar die prima die van anderen kunnnen napraten. Ik zie ze veel in praat programma’s, let maar eens op.

Politici, celebs, deskundigen….de helft van hen heeft eigenlijk niks te zeggen, maar lift graag mee op de waan van het moment.
Je kan je daar natuurlijk over ergeren, ik doe dat niet. Ik ga verder experimenteren met mijn broodbakmachine. Want de Broodbijbel die ik een tijdje geleden heb gekocht, is ook door een schrijfkok geschreven….

lees ook : de ilussie van de lege wasmand

like Like
26 antwoorden
 1. Yvonne
  Yvonne zegt:

  Heel bijzonder. Ik heb wel eens gehoord dat veel bekenden koks niet zelf hun recepten bedenken.. wist is jouw mening daarover?

  Beantwoorden
 2. Bianca Schrijft
  Bianca Schrijft zegt:

  Er zijn helaas op zoveel vlakken dat mensen teksten kopiëren. Zelf publiceer ik geen gerechten en ii vind het heel dubbel dat daar geen copyright op zit. Aan de ene kant kan iedereen zijn variatie erop maken en publiceren, aan de andere kant is het ooit iemands gedachtegoed geweest en van wie? Dat gaat verloren.

  Beantwoorden
 3. Luc van de Wiel
  Luc van de Wiel zegt:

  Er is niets mis met schrijfkoks, zolang het voor eigen gebruik is. Het is jammer als iemand zo’n gebrek aan zelfvertrouwen heeft dat hij/zij liever op het succes van een ander meelift, in plaats van zelf iets te proberen. Echte creativiteit is overigens niet te kopieëren…

  Mooi geschreven! :)

  Beantwoorden
 4. Suzanne
  Suzanne zegt:

  Ik denk dat het lastig is om te zeggen wie er dan zo’n schrijfkok is. Ik schrijf ook receptjes voor mijn blog. Bijna alles is al een keer gemaakt, dus het is heel lastig om iets nieuws te bedenken. Daarnaast maak ik altijd wat ik zelf lekker vind en dat schrijf ik op. Soms is dat dan op basis van een ander recept wat ik gezien heb. Dat vermeld ik dan wel en het is nooit precies hetzelfde (je weet hoe dat gaat, een beetje van dit en een beetje van dat erbij haha), maar zou ik dan ook een schrijfkok zijn? Niet dat ik trouwens echt een kok ben. Ik ben gewoon een liefhebber van eten, maar zo weg geschreven worden zou ik wel jammer vinden.

  Waar ik me wel aan erger zijn de mensen die echt iets helemaal kopiëren en waar het er ook dik bovenop ligt dat ze het niet zelf hebben geschreven. Dat zie ik wel eens bij lifestyle blogs. Dat vind ik altijd heel erg jammer.

  Beantwoorden
 5. Shirley
  Shirley zegt:

  Hahahaha je kan altijd zo hilarisch schrijven. Ojee ze kunnen een recept overschrijven maar het maken van het gerecht lijkt mij een ander verhaal.

  Beantwoorden
 6. Marjolein
  Marjolein zegt:

  Heel goed beschreven, copy paste en je bent klaar, bizar eigenlijk dat op een recept geen copyright zit, iemand heeft een recept toch ooit bedacht. In het nieuws zitten er een bedoel, vandaag ook weer wat geleerd :-D

  Beantwoorden
 7. Blog & Beauty
  Blog & Beauty zegt:

  Ik ben dol op de Lemon Kitchen, ik volg haar ook sinds een tijdje en haar recepten zijn geweldig. En de foto’s die ze erbij maakt laten je keer op keer weer watertanden. Ik vind het heerlijk om te lezen en te bekijken.

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   tja…wie heeft de boerenkoolstamppot bedacht en wie bedacht dat je daar ook kaas doorheen kon roeren??
   recpeten lijden voor een deel een eigen leven. Wat niet mag is een heel boek of een hele serie van een persoon overnemen

   Beantwoorden
 8. Sylvahna
  Sylvahna zegt:

  Hahaha lachen. Oké. Ik moet wel zeggen.. Mijn man is professioneel chef en ik denk niet dat hij een leuk boek met recepten zou kunnen schrijven, maar voor de schrijfstijl toch echt wel iets zou kopiëren van iemand die daar wél goed in is.. Hij is goed in koken en niet in schrijven. Maar het recept zelf zal hij nooit van iemand anders pakken.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)