Is pech weg?

pech

een stukje over pech en de functie van pech

“Dikke pech”, zeiden we vroeger als het even tegen zat. Als het ging stortregenen wanneer je net een picknick had gepland. Of als die wiskunde docent nu net vandaag besloot het huiswerk te controleren en jij gisteren had besloten de sommen maar eens over te slaan.
Als je voor de deur van een vriendin stond met een strak plan om te gaan shoppen en zij niet thuis was.

Niks an te doen

Van die dingen, waarbij het leven even niet liep zoals je had gepland. Dat was dan gewoon pech, niks-an-te-doen. Ander plan maken.

Nu sta je nooit meer voor niks aan de deur, bij een vriendin. Je hebt haar opgebeld en waar ter wereld ze op dat moment ook was, ze nam de telefoon op. Ze kon weliswaar niet mee shoppen, maar mooi dat jij niet met een sneu gezicht, voor een dichte deur stond.

hulp tegen pech


Voor we gaan picknicken hebben we minstens twee buienradars bekeken, zodat we tot op het kwartier nauwkeurig weten  waar en wanneer de bui valt. Ga je even zo goed niet lekker buiten picknicken (en kan je die foto’s voor Instagram wel vergeten), maar je hoeft tenminste niet halverwege het feest het stokbrood en de kipsalade weer in te pakken. En uit eten bij de aller hipste hotspot is ook leuk voor op social media.

Krijg je een onvoldoende voor het niet maken van huiswerk, ach dan ga je gewoon even controleren of die docent wel het recht had, je huiswerk niet alleen te controleren, maar ook nog te beoordelen. Waar staat dat, in het schoolreglement?

Moeiteloos zou ik jullie kunnen vervelen met een nog veel langere lijst van voorbeelden hoe pech uit ons leven is verdwenen. Maar daar gaat het niet om.
Het gaat om de vraag:

wat is het gevolg van pech is weg?

Je zou denken: ”Dat is geweldig! Het zit nooit meer tegen!” Iedereen altijd blij. Niks is minder waar.
Het spijt me wel maar het lijkt wel of iedereen boos en-of gefrustreerd is. Krijgen we nu al weeeer nieuwe corona maatregelen?? Waar staat dat dat mag, welke app had ons moeten waarschuwen??
Wie haalt dit in zijn hoofd?? Wie denkt- ie dat-ie is??.

Sssst, stil toch: een pandemie is zomaar niet verdwenen. Een pandemie is pech. Wen er maar aan. En wees blij dat je nooit meer voor niks aan de deur van je vriendin staat.

lees ook eens: soms zou je even op een dijkje moeten liggen

like Like
8 antwoorden
 1. hippiemeisje
  hippiemeisje zegt:

  De pechstrook van het leven, is nochtans een fijne plaats. Je bent er nooit alleen en in verbondenheid onder pechvogels zit veel steun…
  Ik kijk soms heel erg raar op van hoe moeilijk sommigen nog omkunnen met een tegenvaller. Psychiater Damiaan Denys zegt dat we het lijden verleert zijn. Voor velen klopt dat wel. Het leven is niet maakbaar, sommigen lijken dat te vergeten….

  Beantwoorden
 2. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Tsja het leven zit vol voetangels en klemmen, en dan heb je ook Murphy’s Law nog. Ik probeer pech maar te accepteren. Het is niet anders.

  Beantwoorden
 3. Lindaschrijfthetop
  Lindaschrijfthetop zegt:

  Ik ben er me erg bewust van, ik laat mijn tieners hun eigen keuzes maken ( de meeste) ook al denk ik anders, laat ze zelf de nadelen maar ervaren.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)