Het woord echter

het woord echter

mag ik het even over het woord echter hebben?

Natuurlijk volg ik als website Frankwatching. Iedereen met een website in Nederland doet dat. Zij zijn immers toonaangevend als het aankomt op SEO en SEA. Dat we hier goede artikelen publiceren, dat weet ik wel, maar hoe krijg ik ze over het voetlicht?

Dus, Frankwatching lezen en zo nu en dan een cursus volgen. Met veel plezier las ik vandaag hun artikel over zes dooddoeners in het schrijfverkeer. Ik verklap nr 1: dat is het woord echter!

Ik weet niet hoe het met jullie is, maar zulke artikelen vind ik gewoon leuk. Ik hou namelijk van taal.
In al haar vormen en kleuren. Ik hou van alles wat je met taal kan doen, de enorme hoeveelheid verschillende lagen die een taal kan hebben, de talloze betekenissen die je aan een simpel woord als Nee kan ophangen. Ik hou ook van het komen en gaan van woorden en hun betekenissen.

Taal staat nu eenmaal niet in steen gebeiteld, taal is voortdurend aan verandering onderhevig. Misschien dat ik daarom ook wel zo’n hekel heb aan taalnazi’s. Er is zoveel leuks over taal te vertellen, dat ik me dus echt niet kan voorstellen, dat je je druk maakt om een taalvout…

echter, een echte dooddoener

Even terug naar het begin van mijn onderwerp: de dooddoeners in schrijfverkeer.
Behalve een liefhebster van taal, ben ik ook een heks. Ik stuurde onmiddellijk na lezing van het stukje van Frankwatching naar een vriendin.
Haar reactie kwam onmiddellijk en was volledig volgens verwachting.
“Ik ben het met ze eens, Echter niet met punt 1”
Juist! (ik wist het !) het woord echter – volgens de jongens van Frankwatching – is de eerste dooddoener. Die moet je per omgaande (ik denk zelfs met terugwerkende kracht) uit je teksten halen.

Natuurlijk kan je het woord echter met groot gemak vervangen, door maar of door toch en zo zijn er nog wel wat alternatieven te verzinnen…
Echter… Ik wist dat mijn vriendin niet voor alternatieven zou zwichten. Zij is gehecht aan het woord echter, ze houdt gewoon van het woord en dat is natuurlijk haar goed recht. Onder het motto, dan maar eigenwijs, is zij van plan dit woord tot aan haar dood toe te gebruiken.

Ik vind het wel schattig, ik hou van eigenwijs. Echter, ik wil toch even een klein onderzoekje plegen. Dus, doe me een  lol en geef antwoord op de vraag: gebruik jij het woord ECHTER?

like Like
10 antwoorden
 1. Cynthia
  Cynthia zegt:

  Ik wist niet dat het een dooddoener is. Jammer dan! Ik vind het best een prettig woord om te gebruiken in mijn blog. Echter, ok heb geen idee hoe vaak ik het gebruik. Oh nee, nu ga ik er natuurlijk ineens erg op letten als ik schrijf! Hihi!

  Beantwoorden
 2. KoolFamily
  KoolFamily zegt:

  Ik gebruik het woord echter niet zo veel denk ik. Ik ben net als jij ook een hele grote liefhebster van taal, weliswaar wel een taalnazi als het gaat om dt-fouten. Mijn lievelingswoorden zijn overigens “weliswaar” en “desalniettemin”. In het Engels “nevertheless”.

  Beantwoorden
 3. Frederique
  Frederique zegt:

  Het was me werkelijk niet opgevallen maar nu ik erop ging letten, merkte ik dat het woord echter uit mijn teksten is verdwenen. Waarom, wanneer en hoe dat gebeurd is weet ik niet. Echter mis ik het woord niet per se.

  Beantwoorden
 4. Irene
  Irene zegt:

  Ik gebruik het woord “echter” nog regelmatig, gewoon om een zin beter te laten lopen. Het is net als met hoewel, dat betekent vrijwel hetzelfde als ondanks, maar je kan er soms een mooiere zin mee bouwen. Het woord ofschoon, dat in mijn beleving precies hetzelfde betekent als hoewel gebruik ik echter zelden.

  Beantwoorden
 5. Rory
  Rory zegt:

  Even nadenken, volgens mij gebruikte ik het heel vaak in mijn ‘nationale bank’-tijd als directiesecretaresse, alleen nu alweer heel lang niet meer. Dus nee. Het woord ‘echter’ gebruik ik niet meer frequent. Of is dit laatste woord ook een van de woorden die je niet meer moet gebruiken :)?

  Beantwoorden
 6. Josan
  Josan zegt:

  Ik vind echter een heel mooi woord. Het heeft was chique. Taal is iets wat zich ontwikkelt, maar wat ik tegenwoordig allemaal hoor vind ik soms zo platgeslagen

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)