ijdelheid

O ijdelheid der ijdelheden, uw naam is vrouw.

Ik weet niet wat het is, ik ben bijbels de laatste tijd. Want, voor zover ik weet, is dit een Bijbelse uitspraak. Als ik me vergis, dan hoor ik dat graag.
Het is een prachtige volzin, je kan hem met veel poeha uitspreken, maar het slaat natuurlijk nergens op.
Nu weten we allemaal dat de bijbel een boek is dat door vele mensen is geschreven en we weten niet wie de mensen zijn. Maar een ding weet ik zeker: de schrijver dezes moet een man geweest zijn.

Een man zit thuis.

Een man die thuis lekker aan die bijbel zat te pennen, ganzenveer geslepen, inkt helemaal klaar.
Hij had net inspiratie, nam een slokje…ja wat eigenlijk, thee en koffie waren er nog niet…
Oké, hij nam een slokje lauw , waterig bier en het smaakte hem niet.

“Niet getreurd”, dacht hij, “ik ga toch lekker schrijven”. Hij doopte zijn ganzenveer in de inkt, en wilde een zwaar filosofische gedachte op kalligraferen. Het zouden prachtige volzinnen worden, die de eeuwen zouden trotseren. In zijn zinnen zou hij voortleven…

Een nieuwe jurk ?

Op dat moment komt zijn vrouw het vertrek binnen gestormd. “Zit je nu al weer te schrijven”, briest ze. ”Ga alsjeblieft eens even werken zeg. De voorraden zijn bijna op ! En erger: volgende week is de bruiloft van mijn zuster. En ik heb nog geen jurk! Wat moet ik aantrekken?? Moet ik nu weer in die blauwe, die ik al 2 bruiloften aan heb gehad?? Wat zullen de mensen wel van me zeggen ! Alleen maar omdat jij de hele tijd hier perkamenten vol zit te pennen, loop ik voor schut in mijn oude jurk!”

De man kijkt op. Hij ziet zijn kijvende vrouw en kijkt naar het lauwe waterige bier. “Ze kan niet voor het huishouden zorgen”, denkt hij. “Ze is niet schoon van aangezicht” ( hij bedoelt mooi, maar hij denkt nu eenmaal in van die hoogdravende termen )

Hij pakt zijn ganzenveer en krast : O ijdelheid der ijdelheden, uw naam is vrouw

En zo is het gekomen…

like Like
19 antwoorden
 1. The lemon kitchen
  The lemon kitchen zegt:

  Ja haha ik herken mezelf er wel in. Erg perfectionistisch en denk snel dat ik er ‘ minder ‘ uit zie en dat iedereen dat opvalt

  Beantwoorden
 2. Manon / Hey Frits
  Manon / Hey Frits zegt:

  Ik vind dat jij altijd zo prachtig kan schrijven. Je formuleert de zinnen altijd zo mooi, en dat je dit soort mooie blogs kunt schrijven vind ik ook knap! Ok, nu stop ik met de lofwoorden hoor ;)

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Aha! Ik wist niet de achtergrond van het verhaal : ) Bijbelverhalen zijn mooi om te lezen en hebben vaak echt wel iets te vertellen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)