Geld stinkt toch wel…..
Geld stinkt? of toch niet? Over papa Vespasianus en zoon Titus
Natuurlijk ben ik nog lang niet uitgepraat over geld. Laten we eerlijk zijn, wanneer zijn we dat wel?
Want tenslotte, komen we eigenlijk altijd net dat ene beetje geld te kort…
Nu las ik laatst dat er mensen zijn die denken dat de uitdrukking geld stinkt niet te maken heeft met het de gewoonte van mannen hun portemonnee in hun kontzak te bewaren. Even heb ik overwogen de discussie te openen over het stinken van kontzakken, we zijn hier tenslotte met vrouwen onder elkaar…het zou moeten kunnen. Maar, wij vrouwen hebben wel wat beters te doen, dan over de was te babbelen. Denk je niet?
hoezo: geld stinkt?
Dat geld stinkt, heeft niets met een kontzak te maken. Het is namelijk een oud Latijns gezegde: pecunia non olet. En de Romeinen, droegen geen broeken, die droegen een laken, dat ze zwierig omknoopten.
Als het een Romeins gezegde is, zul je zeggen, hoe kwamen ze er dan wel bij, dat geld stinkt?
Nou let op, ik vind het persoonlijk een prachtig verhaal.
In het jaar 69 na Christus wordt Vespasianus keizer. Hij trad niet op een makkelijk moment aan. Zijn voorgangere Nero had er nogal een zooitje van gemaakt, in Rome had een grote brand gewoed, de Batavieren deden vervelend en het was het Vierkeizerjaar. Kortom: een hoop gedoe en weinig tot geen geld. Vespasianus, moest wat en besloot de net afgeschafte belasting op urine weer in te voeren. Je begint het te begrijpen: geld stinkt niet, maar urine wel
Geloof het of niet, pis was geld waard: het was een waardevolle grondstof voor het verven van stof!
Er waren dus mensen die openbare toiletten bezaten, waar je even langs kon om een plas te plegen en waar je huishoud-po in leegde. De eigenaren van die urine tonnen verkochten de urine. En hierop hief Vespasianus de belasting.
Zijn zoon Titus vond het niks, gewoon een puber oprispinkje, denk ik. En gelukkig dat hij hem had. Want papa hield hem een munt onder zijn neus en vroeg: “Stinkt ditâ€. Titus kon natuurlijk niet anders dan “nee†zeggen.
Waarop papa Vespasianus de historische woorden: “geld stinkt nietâ€, sprak
Wat leuk! Ik wist niet waar die uitspraak vandaan kwam. Leuk opgeschreven en leerzaam ook!
Nooit geweten dat urine een grondstof was,ieuw
Zeker weten, het is best veelzijdig spul. Romeinen gebruikten het om hun tanden te bleken, hun kleding reinigen (slechts het eerste stap van het proces, relax), om akkers te bemesten, en ook in het leerlooien en als medicijn voor zieke dieren.
dank je wel voor deze leuke reactie
Wat leuk dat je dit uitgezocht hebt. Dat van de urine gebruiken als grondstof had ik al eens een keer gelezen, de rest nog niet
Haha grappig verhaal. Stom eigenlijk dat we ons niet vaker afvragen waar die uitdrukkingen vandaag komen.
oh dat wist ik helemaal niet, weer iets bijgeleerd
nou idd weer wat geleerd!! ik pin alles dus ik ruik het geld niet haha
Haha wat een mooi verhaal. Weer wat geleerd!
Haha wat een goed verhaal! Ik had werkelijk geen idee.
Kijk dat wist ik dan weer niet :) al wist ik ook niet waar het dan wel vandaan kwam.