Geld stinkt toch wel…..

geld stinkt

Geld stinkt? of toch niet? Over papa Vespasianus en zoon Titus

Natuurlijk ben ik nog lang niet uitgepraat over geld. Laten we eerlijk zijn, wanneer zijn we dat wel?
Want tenslotte, komen we eigenlijk altijd net dat ene beetje geld te kort…

Nu las ik laatst dat er mensen zijn die denken dat de uitdrukking geld stinkt niet te maken heeft met het de gewoonte van mannen hun portemonnee in hun kontzak te bewaren. Even heb ik overwogen de discussie te openen over het stinken van kontzakken, we zijn hier tenslotte met vrouwen onder elkaar…het zou moeten kunnen. Maar, wij vrouwen hebben wel wat beters te doen, dan over de was te babbelen. Denk je niet?

hoezo: geld stinkt?

Dat geld stinkt, heeft niets met een kontzak te maken. Het is namelijk een oud Latijns gezegde: pecunia non olet. En de Romeinen, droegen geen broeken, die droegen een laken, dat ze zwierig omknoopten.

Als het een Romeins gezegde is, zul je zeggen, hoe kwamen ze er dan wel bij, dat geld stinkt?

Nou let op, ik vind het persoonlijk een prachtig verhaal.
In het jaar 69 na Christus wordt Vespasianus keizer. Hij trad niet op een makkelijk moment aan. Zijn voorgangere Nero had er nogal een zooitje van gemaakt, in Rome had een grote brand gewoed, de Batavieren deden vervelend en het was het Vierkeizerjaar. Kortom: een hoop gedoe en weinig tot geen geld. Vespasianus, moest wat en besloot de net afgeschafte belasting op urine weer in te voeren. Je begint het te begrijpen: geld stinkt niet, maar urine wel

Geloof het of niet, pis was geld waard: het was een waardevolle grondstof voor het verven van stof!

Er waren dus mensen die openbare toiletten bezaten, waar je even langs kon om een plas te plegen en waar je huishoud-po in leegde. De eigenaren van die urine tonnen verkochten de urine. En hierop hief Vespasianus de belasting.

Zijn zoon Titus vond het niks, gewoon een puber oprispinkje, denk ik. En gelukkig dat hij hem had. Want papa hield hem een munt onder zijn neus en vroeg: “Stinkt dit”. Titus kon natuurlijk niet anders dan “nee” zeggen.

Waarop papa Vespasianus de historische woorden: “geld stinkt niet”, sprak

like Like
Love
1
11 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)