Moet je reageren? #Babel

reageren

Moet je hier wel op reageren?

Het is een vraag die ik mezelf vaak stel. En vooral wanneer ik onzin lees. En onzin vindt ik zaken als: van inenten wordt een kind juist ziek, anderhalve meter afstand houden is onzin, we worden door het RIVM expres verkeerd voorgelicht, racisme bestaat niet in Nederland. Dat soort zaken.

Als jij het nu met een van deze zaken van harte oneens bent, mag je hier onderaan de pagina dat gerust laten weten. Maar het zijn niet de zaken waar het om draait. De vraag is, moet je wat zeggen.

reageren op facebook

Laatst reageerde ik op een facebook post, waarin weer eens werd uitgelegd hoe fout de regering en met name Rutte de Coronacrisis aanpakken. Ik schreef “ik word veel zieker van al het gezeur erover dan van de maatregelen zelf” “Lekker door scrollen” was de reactie. “Nee”, antwoorde ik ( ik geef toe ik was in een reageerderige bui) “anders zou jij niet weten hoe anderen denken

Een vriendin van mij was slimmer. Zij postte de volgende tekst: “Beste….., al die verschillende maatregelen zijn ook reuze verwarrend. Maar ik heb een oplossing voor jullie. Neem de trein naar den Haag, – moet helaas nog even met mondkapje –  tik Rutte op de schouder en neem het gewoon een weekje van hem over. Nederland Corona-vrij, iedereen blij”
Met enige humor de vinger op de zere plek leggen. Je snapt ik kijk al weken uit, naar de mogelijkheid deze grap zelf te gebruiken.

Terug naar moet je reageren. Het antwoord is JA. Aan een zwijgende meerderheid hebben we niks.

Een  ander voorbeeld:

De voetballer Ryan Babel kreeg op zijn Instagramaccount een bak shit over zich heen. Hij besloot een bericht openbaar te maken. Hij publiceerde de opmerking met foto van de poster en al. “Fuck jou, homo. Zielig persoon, rot toch op”, was wat de jongen meende te mogen posten. Ryan Babel plaatste daar als comment onder “15 jaar oud! De taal van onze nieuwe generatie.”

De ouders van de jongen hadden een meer dan pittig gesprek. De knul bleek trouwens nog maar 12 jaar te zijn. Hij bood zijn excuses aan.

En zo hoort het. Reageren helpt. Je hoeft het alleen maar te doen.

lees ook : Crisis

like Like
Like
1
11 antwoorden
 1. Melanie Hoogvliet
  Melanie Hoogvliet zegt:

  Ik vind reageren als het gepast is prima. Je mond houden is niet altijd goed.
  Waar ik me wel aan stoor is dat online iedereen maar te pas en te onpas denkt dat die alles kan zeggen.
  Een ander moet vertellen hoe die moet leven, schelden etc want ze zien me toch niet.

  Voor mij is het belangrijkste alles is bespreekbaar zolang je respect hebt voor elkaar

  Beantwoorden
 2. Jouvence
  Jouvence zegt:

  Ik moet eerlijk zeggen dat ik me ook meer dan vaak irriteer aan bepaalde dingen op Facebook, maar geen zin heb in strijd of een shitload aan reacties, dus reageer vaak niet.

  Beantwoorden
 3. Manon
  Manon zegt:

  Ik erger me juist aan bepaalde vrienden die op iedereen en elke BNer reageren, met hun mening. Houd het lekker voor je denk ik, als je op FB je mening wil delen dan denk ik bij voorbaat al dat je a) geen helder licht bent of b) uit bent op een discussie.

  Beantwoorden
 4. Mandy
  Mandy zegt:

  Soms is reageren wel goed maar sommige mensen kicken daar ook alleen maar op. Soms ga ik wel een discussie aan maar soms denk ik, het is soms ook goed om niet te reageren

  Beantwoorden
 5. Irene
  Irene zegt:

  Ik reageer meestal in mijn hoofd, of ik tik een reactie en druk niet op enter. Ik heb iemand in mijn vriendenkring die met geestdrift van een missionaris overal op reageert, soms ludiek, soms ook belerend, vandaar dat ik nogal wat bagger voorbij zie komen. Ik heb persoonlijk niet zo’n behoefte me daar in te wagen.

  Beantwoorden
 6. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Goed punt. Ik ben meestal nogal afwachtend met reageren, omdat de reacties al snel furieus zijn en dan krijg ik soms het gevoel dat ze het toch niet zullen begrijpen wat ik probeer te zeggen.

  Beantwoorden
 7. rachel
  rachel zegt:

  ik reageerde wel eens maar nu totaal niet meer want alles wat je zegt ben je een racist. en er zitten genoeg figuren achter hun schermpje die het niet kunnen laten om je verrot te schelden dus ik pas ;)

  Beantwoorden
  • Felice Veenman
   Felice Veenman zegt:

   dat vind ik echt een vreemde opmerking: er wordt van ons witte mensen gevraagd na te denken over wat we zeggen en ons te realiseren dat sommige zaken onbedoeld kwetsend over kunnen komen. Hoe moeilijk is dat? Volgens mij helemaal niet!
   Zielig gaan doen van “ik mag zeker niks meer zeggen” daar schiet niemand toch wat mee op?

   Beantwoorden
 8. Daisy de Vos Burchart
  Daisy de Vos Burchart zegt:

  Helemaal mee eens, al ben ik wel net als Krystle van mening dat inhoudloze reacties die nergens op slaan, zoals bij jou: scroll lekker door, niks toevoegen en deze net zo goed niet geplaatst kunne worden :)

  Zolang het reacties zijn die kunnen helpen of iets, vind ik het juist goed dat er gereageerd wordt.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)