Mismoedig zijn.

mismoedig

even gewoon mismoedig zijn

Er zijn van die dagen, dan overkomt een mens allerlei rampen en rampjes. De meeste zijn klein van aard. En het zijn allemaal rampen waar jij niks aan kan doen.
Dat de aardappeloogst in je moestuin mislukt bijvoorbeeld. Of dat de hond weer eens gekotst heeft. Natuurlijk in zijn mand in plaats van daarnaast op de tegels van de vloer. Waar je het snel kan opruimen…

En je vriendin zegt het koffiekletsje af waar je je op had verheugd en de Hema heeft die aanbiedingen van hemdjes met bijpassende slip niet meer. En je ondergoed bestand durf je al niet eens meer te laten zien, je hebt echt aanvulling nodig.

Van die dagen. Daar wordt een mens dan mismoedig van.


Niet somber en zeker niet depressief, maar mismoedig.

Een prachtig woord, vind je niet?  Het geeft aan dat alles niet leuk is, maar dat je het zal overleven.
Synoniemen voor mismoedig zijn mistroostig, moedeloos, neerslachtig, terneergeslagen.
Ook aardige woorden, maar wat mij betreft, minder poëtisch…Neem een woord al moedeloos: dan zie  je toch al snel een vrouw voor je met een smoezelig schort, aan een keukentafel vol kruimels en restjes vastgeplakte jam. Naast haar staat een emmer vuil water, tegen de tafel aan staat een vieze mop.
En neerslachtig, dat riekt naar vele diepe zuchten, gevolgd door betekenis volle stiltes, wellicht gevolgd door een flinke slok jenever.
Zo willen we ons nu ook weer niet voelen, dat is gewoon een beetje over de top.

Mismoedig, zo lees ik in een ander woordenboek, wil zeggen: een nijging tot somberheid. Kijk! En dat is het nu precies. Je wordt wel een beetje somber van al die tegenslag, maar toch net niet helemaal.
Daarom vind ik mismoedig zo’n lekker woord. Het is gewoon de verkorte samenvatting van: Ik zit hier even geweldig te balen, maar als ik daar mee klaar ben dan zal ik …..

Het woord mismoedig, is al bekend uit het Middelnederlands in 1395, toen schreef je nog mismoedich. Maar wat maakt dat uit? In 1395 bedoelde ze precies hetzelfde. Troostrijk vind ik dat.

zin in meer? lees dan eens Overal en nergens

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)