Gewoon Gezond BoerenVerstand.

boerenverstand

Ik geef het onmiddellijk en direct toe: ook ik riep regelmatig dat ik mijn GBV inzette. Mijn Gezond BoerenVerstand.

Ik doe het niet meer. Sinds ik van de week een artikel in de Correspondent las, ben ik er mee opgehouden. Nadat ik mezelf voor het ( boeren) hoofd had geslagen dat ik dit zelf niet zo scherp zag.

Onderaan in dit artikel, vind je de link naar het artikel in de Correspondent, ik nodig je van harte uit het helemaal te lezen. Voor degene die daar geen zin in heeft ( of er te lui voor is) een korte samenvatting.

Het woord alleen al: BOERENverstand. Nee ik heb niks tegen boeren, over het algemeen, daar gaat het niet om. Maar heb jij wel eens gehoord van: een schoolmeestersverstand? Een huisvrouwenverstand? Een tandartsenverstand?
Ik bedoel maar. De term boerenverstand suggereert dat er verschillende vormen van verstand in omloop zijn. Maar die zijn er helemaal niet…

Het gebruik van de term boerenverstand

Valt het je ook op dat de term boerenverstand bijna onveranderlijk in combinatie met gewoon of gezond gebruikt wordt?
Als of dat boerenverstand simpel eenvoudig en kloppend is, en al het andere verstand – welke het ook moge wezen – ingewikkeld en ongezond.
Gewoon, gezond boeren verstand, het is zoiets als boerenkool met spek en worst en an-mijn-lijf-geen-polonaise….en vooral geen shusi…

De term gewoon je gezond boeren verstand gebruiken, creëert een tweedeling. Zij die gewoon nadenken en daardoor snappen hoe het zit en zij die zo nodig ingewikkeld moeten doen…
En het suggereert, dat iedereen die ook maar even wel zijn best en niet zo moeilijk doet, ook zal begrijpen dat zelfs het ingewikkeldste probleem snel op te lossen is.

Kijk en daar komt ene zeker wantrouwen om de hoek kijken: er zijn mensen die zo nodig moeilijk willen doen…
Dat gaat voorbij aan het feit dat we leven in een ongelooflijk ingewikkelde maatschappij, waar problemen meerdere oorzaken hebben. En een geschiedenis en gevoeligheden van vele groepen. We hebben te maken met problemen als milieuvervuiling en vluchtelingen , waarbij de oorzaak van het probleem ver buiten onze grenzen ligt.

Dat los je niet eenvoudig op. En wie dat zegt: die jokt. Dat snap ik nog wel met mijn gewone gezonde Felice verstand

Het bedoelde artikel uit de Correspondent

like Like
1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)