Het mag er zijn.

het mag er zijn

Het mag er zijn…van wie en waarom eigenlijk

Om de zoveel tijd komen er van die nieuwe uitdrukkingen die ineens te pas en te onpas worden gebruikt. Uitdrukkingen waarvan niemand weet waar ze vandaan komen, wie ze heeft bedacht en – als we eerlijk zijn – niemand ook weet waar ze op slaan.

Zo schreef ik een tijd geleden al een blog over de belachelijke opmerking: het een plekje geven. Het hielp, de uitdrukking lijkt te zijn verdwenen. Maar helaas: er is een nieuwe. Je kent hem vast al: “Het mag er zijn!!”
Jeminee, wat een ongelooflijk rare uitdrukking is dat! Zolang het van de wet mag, mag alles er zijn. En dan heb ik het nog niet over zaken die van de wet helemaal niet mogen, maar die er toch zijn en waar helemaal niemand iets van zegt.

Maar laten we de juridische kaders even buiten beschouwing laten en gewoon de uitdrukking op zich zelf bekijken. En dan is de eerste vraag die in mij opkomt: wat heb ik eraan dat iets mag bestaan??

Ik geef een voorbeeld. Een vriendin van mij heeft een eigen bedrijf en te maken met opdrachtgevers die wel opdrachten geven, maar ze niet betalen. Nou dat mag er  – juridisch gezien – niet zijn, maar het is er wel. Mijn vriendin was verstuur: ”zo hard gewerkt, zoveel gedaan in goed vertrouwen dat ze hun verplichtingen na zouden komen. Als dat zo door gaat, kan ik over twee maanden mijn huur niet betalen. Ik vind het zo zuur.”

Het mag er zijn…

Dat gevoel van teleurstelling, verdriet en paniek mag er natuurlijk zijn. Maar wat heeft mijn vriendin daaraan? Juist. Niets. He-le-maal niets.
“Ik snap niet ”, sprak ik “waarom jij zo zwelgt in zelfmedelijden. En niet een incassobureau inschakelt. Eentje die werkt op no-cure no-pay basis. Die jongens weten hoe ze dat soort tuig moeten aanpakken”

Het was even stil. Een halve dag later belde ze terug. Ze had een bureau ingeschakeld. En die wisten van aanpakken. Ze was tevreden en zag het weer wat minder somber in. Haar teleurstelling mocht er zijn, haar daadkracht ook. En daar had ze wat dan. Kijk dat bedoel ik nou: het mag er allemaal zijn , hoor. Maar zorg dat je er wat aan hebt!

like Like
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:    :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:    :-(      :unsure:   ;-)