fbpx
Vrouw en trends

Over duf gesproken

duf
Felice
Geschreven door Felice

Wanneer ik tegen iemand zeg: ik voel me duf, dan weet de ander precies wat ik bedoel.
Die weet dan dat ik moe ben, een vol hoofd heb waar niks meer bij kan, dat ik niet erg opschiet met de zaken waar ik mee bezig ben. Dat ik het liefst een beetje op de bank voor me uit zou willen staren…

Knap toch, dat wij dat allemaal weten aan de hand van een woordje van drie letters! Ik vind het een prestatie. Een taalbesparing van de bovenste plank en zeker handig in een tijd waarin we zo veel communiceren via de whats-app. Wat we het liefst in zo kort mogelijke frases doen. Bij voorkeur zelfs in afkortingen, maar dat is bij duf helemaal niet nodig. Dat kan je gewoonweg niet afkorten.

Heb je er wel eens bij stilgestaan, wat DUF nu eigenlijk is? Waar komt dat woord vandaan?

Laat ik me anders uitdrukken: waar slaat dat woord op?

Waar komt duf vandaan

Dat is nu zo’n vraag die ik niet onbeantwoord wil laten en dus ging ik op zoek.
Het eerste wat ik over dit woord kan melden is dat het veel ouder is, dan je zo zou denken!
Het is namelijk voor het eerst gesignaleerd in 1599. Ik bedoel maar. En sinds die tijd is het niet veranderd. Nou ja, dat is best logisch: aan drie letters kan je niet veel veranderen.

Hoewel… het schijnt dat duf is afgeleid van dof. Ook geen woord dat mee kan doen in de wedstrijd: langste woord van Nederland.

Ik ben nog even gaan experimenteren met daf, dif en def, maar dat leverde (zoals jullie merken) niks op.

Goed terug naar duf dus. Een verbastering van dof. Ik voel wel wat voor die theorie. Wat dof is dat weten we allemaal: dat is niet gepoetst, smoezelig en vuil. Zo kan een mens zich inderdaad bij tijd en wijle voelen… Niet glimmend en stralend, glimmend en blinkend. In het hedendaagse jargon (waarom zouden we in de Middeleeuwen blijven steken?) niet picture perfect, of moeten we zeggen: niet Instagram waardig?

Veel woorden voor een gevoel dat ze in de Middeleeuwen al kende. Laten we maar gewoon duf blijven.

lees ook : Vegen, veegde, geveegd

 

 

 

Like

Over de auteur

Felice

Felice

9 reacties

Geef een reactie