Vegen, veegde geveegd…

vegen

Tegenwoordig zie bijna niemand meer vegen met een bezem. En dat is jammer.

Want met stevige snelle halen je bezem over het tuinpad halen, dat is gewoon prettig. Het voelt goed om te doen. En je tuinpad ziet er weer netjes uit. Ik kan het weten. Ik veeg in mijn moestuin elke week wel een paar keer het pad aan. Doe ik dat niet, dan verandert een regenbuitje de aarde ( die altijd op het pad ligt ) in modder en ga ik op mijn kekke klompjes onderuit. Vegen dus!

Hoewel vegen  een nuttige bezigheid is, heeft vegen een slechte naam. Of eigenlijk moet ik zeggen, is vegen altijd met nare dingen verbonden.

vegen

Je stoepje schoon vegen

Ik mag dan blij zijn met mijn schoongeveegde tuinpad: je eigen stoepje schoonvegen, dat is niet echt netjes. Dat betekent zoveel als je eruit praten, je verantwoordelijkheden niet nemen. Zit ook wel iets in natuurlijk. Want als jij jouw stoepje schoonveegt, dan ligt de rommel bij de buurman…

Je kan iets van tafel vegen: dan is het dus weg….en als je het vervolgens onder de mat veegt, dan ziet ook niemand het meer. Deze gezegden zijn nog makkelijk te volgend. Maar wat te denken van de opmerking : iemand de mantel uitvegen ? Waarom doe je dat ??  Is het een bewijs van beleefdheid: “kom je mantel is stoffig, ik veeg hem even uit.” En hoe doe je dat dan? Zit die persoon er  dan nog in? Of niet? En dat alles betekent dan : iemand flink uitfoeteren. Een eenzijdige gerichte verbale windhoos, zal ik maar zeggen.

Een veeg uit de pan

Nu kan je iemand ook nog een veeg uit de pan geven. Die is dan weer makkelijk te begrijpen. Haal je hand met een vegende beweging door de pan en smijt de inhoud naar iemands hoofd…Zou dat dan toch niet zonde zijn, van de inhoud van de pan ? Leuk weetje : de uitdrukking “zijn vet krijgen” is verwant aan deze uitdrukking. Het slaat op het vet dat nodig was een stuk vlees in de pan te bedruipen.  Een veeg uit de pan, is al niet lollig, maar als je je vet krijgt….kan je beter maken dat je wegkomt!

Hoe dan ook : vegen moet de boel lekker schoonmaken, voor de rest moet je er mee uit kijken.

Laat ik eindigen met een leuke : Schrijf dat maar op je buik ! Dan kan je het met je hemd uitvegen!

lees ook  Het is weer wisselvallig!

like Like
25 antwoorden
 1. Marlies
  Marlies zegt:

  Leuk stukje over vegen :good: . Persoonlijk veeg ik graag. Ik houd niet van stofzuigen, dus vaak veeg en swiffer ik mijn huis door.

  Beantwoorden
 2. Lodi
  Lodi zegt:

  Bij een bezem moet ik altijd denken aan mijn jaar in Australie, ik werkte in een fruit schuur en ze vroegen mij de broom te pakken. Ik dacht ‘ wat willen ze nu?’ moet ik met een auto naar binnen komen, broem broem, maar het bleek de bezem te zijn :)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)