Over de pieper gesproken

aardappels

Vanmorgen stond ik aardappels te schillen, ik ben namelijk dol op gebakken aardappels, dus ik kook ze in de ochtend en bak ze in de avond.
Terwijl is zo de piepers stond te jassen, zoals dat heet dacht ik: wij zijn een volk van aardappeleters, maar volgens mij is dat in onze taal nauwelijks terug te vinden. Tenminste…ik weet er geen.

Tijd dus voor een onderzoek naar de rol van de pieper in onze taal.
Google is je beste vriend, tik een commando in de gezegden rollen je keukentafel op.

bekende gezegden over de aardappel

Het eerste wat me opviel, was dat er  gezegden bij zitten, die zo vertrouwd zijn, dat ik ze niet meer als spreekwoord zie. Tussen de soep en de aardappelen door, is bij mij alledaags taalgebruik. Ik vraag me af hoe dat bij anderen zit.

Ook enig gegrinnik om iemand met een hete aardappel in zijn keel, is mij niet vreemd…
Maar de rest van de gezegden, was nieuw voor me, behalve even de aardappelen afgieten, da’s een ander manier van zeggen: even naar het toilet. Ik weet het niet, ik vind het een smerige manier van uitdrukken, deze had ik verbannen en ik stop hem terug in de ban.

Dit is een leuke: de domste boeren hebben de dikste aardappelen. Kijk daar heeft een mens wat aan: ik mag piepkleine piepers oogsten; ik ben niet dom!
En om deze moest ik ook verschrikkelijk lachen: Een aardappel en een meid, kies je zelf. Daarmee wordt bedoelt dat niemand een vrouw voor een ander uit kan zoeken. Maar zo’n uitdrukking kan toch alleen een man bedenken. Een vrouw vergelijken met een aardappel: heerlijke romanticus…

Gelukkig, beseft men wel dat een mens geen aardappel is, met andere woorden een mens heeft behoefte aan ontspanning. Maar laten we dan wel uitkijken dat het geen groot bal op kleine aardappels wordt!

lees ook eens : Krullen en tijgerstrepen en lees Gratis en voor niks!

like Like
8 antwoorden
 1. Marielle
  Marielle zegt:

  Hahah ik heb echt moeten lachen om al deze gezegden. Ben gek op aardappels, in alle vormen en maten! Volgende stampotfeest weer wat te vertellen…

  Beantwoorden
 2. Deborah
  Deborah zegt:

  Tussen de soep en de aardappelen door. Daar had ik nog nooit van gehoord.
  Maar wat ik nu een beetje mis in je log is eigenlijk de uitleg waar het woord Pieper vandaan komt. Is het een soort? Is het een geluid dat ze maken bij het koken of bakken? Of heten ze zo omdat ze piepklein zijn?? 🤣

  Beantwoorden
 3. Amina
  Amina zegt:

  Er is niets zo lekker als van verse aardappelen patat maken inderdaad. Hahahaha, mijn oma zei dat wel eens op een feestje, als een man naar de wc ging: “Die is even z’n aardappelen afgieten”, hahahaha! Ik vind het hilarisch.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)