fbpx
Huis en tuin

Over de pieper gesproken

aardappels
Felice
Geschreven door Felice

Vanmorgen stond ik aardappels te schillen, ik ben namelijk dol op gebakken aardappels, dus ik kook ze in de ochtend en bak ze in de avond.
Terwijl is zo de piepers stond te jassen, zoals dat heet dacht ik: wij zijn een volk van aardappeleters, maar volgens mij is dat in onze taal nauwelijks terug te vinden. Tenminste…ik weet er geen.

Tijd dus voor een onderzoek naar de rol van de pieper in onze taal.
Google is je beste vriend, tik een commando in de gezegden rollen je keukentafel op.

Het eerste wat me opviel, was dat er  gezegden bij zitten, die zo vertrouwd zijn, dat ik ze niet meer als spreekwoord zie. Tussen de soep en de aardappelen door, is bij mij alledaags taalgebruik. Ik vraag me af hoe dat bij anderen zit.

Ook enig gegrinnik om iemand met een hete aardappel in zijn keel, is mij niet vreemd…
Maar de rest van de gezegden, was nieuw voor me, behalve even de aardappelen afgieten, da’s een ander manier van zeggen: even naar het toilet. Ik weet het niet, ik vind het een smerige manier van uitdrukken, deze had ik verbannen en ik stop hem terug in de ban.

Dit is een leuke: de domste boeren hebben de dikste aardappelen. Kijk daar heef teen mens wat aan: ik mag piepkleine piepers oogsten; ik ben niet dom!
En om deze moest ik ook verschrikkelijk lachen: Een aardappel en een meid, kies je zelf. Daarmee wordt bedoelt dat niemand een vrouw voor een ander uit kan zoeken. Maar zo’n uitdrukking kan toch alleen een man bedenken. Een vrouw vergelijken met een aardappel: heerlijke romanticus…

Gelukkig, beseft men wel dat een mens geen aardappel is, met andere woorden een mens heeft behoefte aan ontspanning. Maar laten we dan wel uitkijken dat het geen groot bal op kleine aardappels wordt!

Like

Over de auteur

Felice

Felice

8 reacties

Geef een reactie