Als je maar wil!!!

willen

een stukje over iets willen…en of je daar genoeg aan hebt

Een vriendin van mij staat voor de klas, groep 5. Werken in het onderwijs is echt geweldig, maar niet altijd makkelijk. Zoals iedereen wel weet. Maar als je nu denk dat dit verhaal over het onderwijs gaat, dan heb je mooi pech…

Mijn vriendin had in die groep 5 een leerling, die de enorme pech had, dat hij een beperkte intelligentie moest combineren  met een echt slechte gezondheid.
Na een paar jaar tobben, leek het toch verstandiger dat hij naar het aangepast onderwijs zou gaan.
Speciaal onderwijs dat aangepast is zijn intellectuele vermogens en zijn zwakke lichamelijke conditie. In dat type onderwijs is er altijd tijd en ruimte voor de dokter, de fysiotherapeut en meer van dat soort voorzieningen die voor sommige kinderen nu eenmaal noodzakelijk zijn. De klassen zijn kleiner, de juffen en meesters gespecialiseerd in kinderen die wat extra’s nodig hebben.

Als je maar wil !

De vader van het kind, was mordicus tegen deze school. Het was volgens hem een kwestie van willen; als je maar hard genoeg wilt kan alles! En dat was dus ook wat er moest gebeuren. Het kind moest gewoon willen. Klaar uit, problem soved.

Mijn vriendin, die goed gebekt is, dat vrzeker ik je,was een momentje verbijsterd stil, na deze uitspraak.
“Dat denk ik toch niet”, wist ze uit te brengen. “Stel dat u profvoetballer zou willen worden, dan moet u behalve heel hard trainen, toch ook een flinke dosis talent meebrengen!”

De vader vond dat onzin. Als hij profvoetballer had willen worden, dan was hij dat gewoon geworden.
Mijn vriendin zah af van spitse opmerkingen als “ook als je maar een been hebt?” en staakte de discussie.

Een boeiend gegeven

 Ik vond het een interessant gegeven: je kan alles worden, wat je wilt. Profvoetballer, operazangeres, multimiljonair of geliefder dan Linda de Mol.
Noem maar op, je kan het! ( als je maar wil)

Nadat ik er wat langer over na had gedacht, begon ik het me toch ietwat persoonlijk aan te trekken. Ik ben geen profvoetballer geworden, zelfs geen operazangeres of multimiljonair, ik word nooit in één adem genoemd met Linda de Mol. Ik wil het dus blijkbaar niet. Ik heb er dus gewoon geen zin in?

Het is dus niet dat ik de looks niet heb, de hersenen, het talent… Ik wil het gewoon niet! Ik ben er lekker te beroerd voor! Ik zit hier gewoon op de bank met mijn feel-good boek een beetje te niet willen.
Wat een heerlijk leven moet het zijn als je zo denkt: altijd tevreden met je lot, want anders wilde je wel wat anders… Want wat je wil bereiken, dat kan je bereiken toch? Zal ik eens gaan willen? Kijken of ik Linda de Mol van haar troon kan stooten? Ik ben daar misschien wel wat oud voor, maar kom op….

O, en de leerling? Die ging naar de speciale school. Zijn moeder stond er vierkant achter.

lees ook: zomaar op een ochtend

 

like Like
14 antwoorden
 1. Gabrielle
  Gabrielle zegt:

  Het is wel lastig voor de ouders lijkt mij. Vaak kun je ook iets bereiken wat je graag wilt maar helaas is dat niet altijd van toepassing.

  Beantwoorden
 2. Bas
  Bas zegt:

  Speciaal onderwijs is niets mis mee! Het is juist een plek om in een lager tempo je te kunnen ontwikkelen als kind en daardoor toch kunt behalen wat je wilt in je verdere leven.

  Beantwoorden
 3. Nicole Orriëns
  Nicole Orriëns zegt:

  Speciaal onderwijs is geweldig. Mijn oudste zoon kwam daar terecht en het ging veel beter.

  En helaas werkt het niet zo dat als je iets maar genoeg wilt het dus lukt. Het zou mooi zijn als het wel zo was….

  Beantwoorden
 4. Deborah
  Deborah zegt:

  Fijn voor de leerling dat hij toch het onderwijs kreeg dat bij hem past.
  Willen is een prima start. Iets daadwerkelijk kunnen of doen is wat anders.

  Beantwoorden
 5. Lodi
  Lodi zegt:

  Heel goed geschreven. Willen si heel goed, maar je moet het ook kunnen en dan kan je als ouder nog zo langs de kant van het voetbal veld schreeuwen naar je zoon, als hij geen talent heeft komt hij nooit bij Ajax. Natuurlijk kan graag willen je heel ver brengen, maar het maakt niet alles.

  Beantwoorden
 6. Julie
  Julie zegt:

  Het willen is natuurlijk de beste basis om te starten, maar het moet ook mogelijk zijn! Goed geschreven maar mijn standpunt is dat niet alles mogelijk is als je het maar wil! :-)

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

:bye:  :good:  :negative:   :scratch:  :wacko:   :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:   :-)  :whistle:  :yes:  :cry:  :mail:   :-(    :unsure:   ;-)